Otvorena izložba Slobodana Vulicevica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Adris u petak uvecer otvorena je izložba slika hrvatskog doajena slikarstva i pionira rovinjske likovne scene - Slobodana Vulicevica. Predgovor katalogu napisao je povjesnicar umjetnosti Igor Zidic, koji je izložbu i otvorio.

Govoreci o djelu i pozicioniranosti autora u svijetu umjetnosti, Zidic je istaknuo da Vulicevic nije cinio puno da svoje slikarstvo pretvori u nešto od prevelike važnosti, iako mu je umjetnost bila najvažnija.



Naglasio je da Vuliceviceva samozatajnost nije obilježila iskljucivo Rovinj, u kojem je radio, živio i stvarao gotovo pola stoljeca, nego i Hrvatsku, u cijim je mnogim gradovima cesto izlagao. Upravo s tog aspekta, ali i unatoc cinjenici što je Vulicevic lani preminuo, Zidic je naglasio da je rijec o slikaru kojeg tek treba otkriti.

Njegov je rad podijelio na dvije teme - period 50-ih godina prošlog stoljeca i novo doba, a kojima prevladava jednaka težnja - biti jednostavan.

Izložbu tridesetak recentnih djela Slobodana Vulicevica došao je pogledati impozantan broj ljudi, medu kojima i gotovo svi žitelji najpitoresknije rovinjske starogradske ulice, na cijim je kamenim stepenicama i fasadama, kao njihov iskonski zaljubljenik tijekom jednodnevnih Grisia, izlagao i cije je kuce s nepravilnim dimnjacima i škurama u svojim slikama ovjekovjecivao.

Izložbu se može pogledati do kraja kolovoza.


Podijeli: Facebook Twiter