Otvorena izložba "Sergiis in honorem – Sergijevcima u čast"

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Edukacijski odjel Arheološkog muzeja Istre u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju Veruda Pula te Tehničkom školom Pula, godinu i pol dana provodio je projekt proučavanja slavoluka Sergijevaca, poznatijeg kao Zlatna vrata. Danas je u Galeriji C8 u Puli otvorena izložba na kojoj su predstavljeni plodovi ovog rada i suradnje nazvana "Sergiis in honorem - Sergijevcima u čast".

Pula je imala više slavoluka

U spomenutoj se galeriji do 14. svibnja, svakodnevno od 9 do 21 sat, mogu razgledati zanimljivi informativni panoi s iscrpnim podacima o slavoluku i fotografijama detalja koji su običnom prolazniku uglavnom nedostupni. Izložene su i fotografije snimljene tijekom trajanja samog projekta, ali i skice, arhitektonski crteži, matematička mjerenja, projekcije te likovni radovi svih učenika i mladih koji su radili na stvaranju ove divne izložbe. Posjetitelji će na ovom mjestu moći doznati mnoštvo informacija o antičkom spomeniku na koji se više i ne osvrću budući da svakodnevno prolaze kraj njega, no isto će tako, na iznenađenje mnogih, doznati da je Pula zapravo imala više slavoluka. Naime, na samom ulazu u Galeriju, posjetitelje dočekuju fragmenti drugog slavoluka koji je postojao u Puli, što je apsolutno iznenađenje izložbe i ovog hvalevrijednog projekta.

- Slavoluk Sergijevaca je najljepši antički spomenik koji imamo u našem gradu, a Pula ih je imala dva. Nažalost, drugi je slavoluk nađen u dijelovima prije 70-ak godina, što nas upozorava da moramo voditi brigu o našim spomenicima. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svim djelatnicima Arheološkog muzeja Istre koji su pomogli oko realizacije ovog projekta, posebice našoj Giuliji Codacci-Terlević, ujedno i voditeljici projekta, Tehničkoj školi s čijim profesorima i učenicima uspješno surađujemo već četiri godine, ali nadasve velike zahvale upućujem Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda i Jadranki Ostić koja je ove godine otišla u mirovinu, a s kojom smo divno surađivali zadnjih 20 godina, istaknuo je u uvodnoj riječi ravnatelj AMI-ja Darko Komšo.

"Zlatni rez" u arhitektonskoj strukturi

Ravnateljica pulske Tehničke škole Sandra Balde, rekla je da su u projektu sudjelovali maturanti ove srednje škole i njihovi profesori mentori koji su sami, ovisno o svojoj struci, osmislili zadatke za svoje učenike, a maturanti su ih s radošću prihvatili i pokazali što su do sada naučili. Zaista je zanimljivo da su na jednom vrijednom i poznatom spomeniku u svom gradu mogli dosadašnju teoriju pretvoriti u praksu. Tako su, primjerice, budući arhitektonski tehničari crtali slavoluk u skladu s pravilima svoje struke, pa i u 3D i digitalnom formatu, geodetski tehničari izradili su geodetski situacijski nacrt slavoluka i Trga Portarata, a pozabavili su se i matematičkim izmjerama tražeći poznati "zlatni rez" u arhitektonskoj strukturi Zlatnih vrata. Tako su, na primjer, otkrili da rimski majstori nisu toliko koristili ovu "božansku mjeru" već neke druge odnose i proporcije.

Polaznici Dnevnog rehabilitacijskog centra pokazali su svoje umjetničke vještine i na ovom projektu izrađujući od gline uvećane replike detalja i ukrasa koji se mogu vidjeti na Zlatnim vratima, a što se također može pogledati na izložbi. Na koncu je idejna začetnica i voditeljica projekta Giulia Codacci-Terlević rekla da je izložbu posvetila uglednom talijanskom profesoru i arheologu Gustavu Traversariju koji je najiscrpnije proučio slavoluk Sergijevaca i napisao knjigu o tome. (P. SOFTIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter