Otvorena izložba o dugoj povijesti rovinjske Špicije

Izložbu je otvorila Viviana Benussi
Izložbu je otvorila Viviana Benussi

Brojni Rovinjci došli su razgledati izložbu u Zavičajnom muzeju o Morskom lječilištu u Rovinju od 1888. do 1947 godine nastalu nakon dugogodišnjih istraživanja. U prizemlju muzeja mogli su vidjeti povećane replike brojnih pronađenih fotografija, dokumenata, knjiga, brošura, instrumenata i opreme koja se upotrebljavala za liječenje djece.

Posjetitelji su se tiskali da bi nabavili knjigu u kojoj su obavljeni ne samo tekstovi o izgradnji i otvaranju lječilišta, bolestima i liječenju djece, već i pretisak knjige spomenice izdane uz proširenje iz 1910. godine.

Prije otvaranja o istraživanju, izložbi i knjizi govorili su njihovi autori. Marije Smolica, ravnateljica Zavičajnog muzeja zahvalila se svima koji su sudjelovali u ovom iznimnom projektu, autoricama izložbe i tekstova knjige Katarini Marić i Tajani Ujčić, suradnicima dr. Olegu Nikoliću, Christianu Gallu i Giovanniju Paolettiju, suautoru postave izložbe i grafičkog oblikovanja knjige Mauriciju Eerlinu, autorici fotografija Tanji Draškić Savić, konzervatorici izloženih predmeta Fiorenzi Šaban i brojnim drugim.

Na suradnji zahvalila se i pulskoj Sveučilišnoj knjižnici, rovinjskoj Bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" i Centu za povijesna istraživanja na suradnji te Ministarstvu kulture, Županiji i Istarskoj kulturnoj agenciji, Gradu Rovinju i njegovoj Turističkoj zajednici i Adris grupi, koji su omogućili postavljanje izložbe i izdavanja opsežne knjige u obliku monografije.

Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, koji je s rovinjskim muzejom vodio ovaj projekt, istaknuo je da je njime rasvijetljena povijest i tradicija rovinjske bolnice, prve ovog tipa na Jadranu, ali i početka razvoja turizma u Rovinju. Tajana Ujčić je rekla da su istraživanja povijesti lječilišta i bolnice trajala pune četiri godine, a građa je prikupljana u arhivima Beča, Trsta i Pazina.

U Beču je pronađena mala knjige o otvaranju i početku rada lječilišta, lociranog na mjestu koje ima povoljnu mikroklimu i blizinu željezničke stanice.

Rovinj je za dolazak prvih malih bolesnika i otvaranje lječilišta priredio veliku svečanost. Ručno napisanu povelju na pergamentu, koju se čuva u Zavičajnom muzeju, potpisali su ne samo nadvojvotkinja Marija Terezija, po kojoj je nazvana morsko lječilište, već i brojni uglednici koji su došli na otvorenje.

Izložba je u muzeju postavljena u dva dijela. U prvom su izloženi pronađena opreme bolnice, fotografije nasmijane djece, liječnika i osoblja, a u pokrajnjem prostoru instrumenti za liječenje tuberkuloze kostiju i uznemirujuće fotografije postupaka liječenja. Može se i pogledati film iz operacijske sale nastao 1929. godine.

Izložba će biti otvorena do kraja rujna iduće godine. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter