Otvorena izložba o Art decou

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ambiciozno realiziran mega kulturološki projekt i sjajno odraden marketing prokušana su kombinacija kojoj se Muzej za umjetnost i obrt utjece i ovog sijecnja: sinoc otvorena izložba "Art deco u Hrvatskoj izmedu dva rata" postala je velika senzacija i prije nego što je zaživjela, a interes gradana vec je prvog dana bio toliki da je stajanje u tijesnoj masi posjetitelja pred muzejom bilo nehumano.

Oni koji su se ipak nekako uspjeli progurati unutra, bili su nagradeni obilaskom zanimljivog postava i razgledavanjem više od 700 predmeta koji rjecito govore o ovom glamuroznom, živahnom razdoblju urbanog života i umjetnosti, o bujnom vremenu kad je Zagreb bio duhom ravan Parizu, kad je probudena slobodoumnost žena zastrašivala patrijarhalce, kad su procvali mediji, slušao se jazz, nosile se bubikopf frizure i koktel haljine ravnog kroja.

- Kad naprave vremeplov, vratit cu se u tridesete!, rekla je jedna od prvih posjetiteljica, opcinjena izloženim gramofonima i kuhalima za espresso.

Službeni dio otvorenja otpao je na protokolarne govorancije i zahvale ravnatelja Miroslava Gašparovica mnogim suautorima ovog opsežnog projekta, medu kojima su Viktor Žmegac (art déco u povijesnom kontekstu), Irena Kraševac (skulptura), Djurdja Bartlett (moda i stil življenja), Aleksander Laslo (arhitektura i urbanizam), Ana Lederer (kazalište), Marija Tonkovic (fotografija i film)... Izložbu, koja ce biti otvorena do 30. travnja, otvorio je ministar kulture Jasen Mesic.


Podijeli: Facebook Twiter