Otvorena izložba o 50 g. Radio Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mi novinari cesto smo toliko uronjeni u svoj posao da smo ponekad i nesvjesni njegovih vrijednosti, pa smo zato jako zadovoljno što nam je pazinski Arhiv legao na leda i pomogao nam srediti sav taj nered koji smo imali.

Trebalo je spasiti, prikupiti i sistematizirati sve što se moglo, i iz tog je posla izronila jako zanimljiva grada", tako je živopisno i iskreno novinar Radio Pule Budimir Žižovic pripovijedao na otvorenju izložbe "Radio Pula - 50 naših…" u pazinskom Državnom arhivu.

Ova je izložba s jedne strane rezultat suradnje izmedu ove pazinske ustanove i Radio Pule koja proizlazi, kako je naglasio ravnatelj Arhiva Elvis Orbanic, iz cinjenice da je "Radio Pula imatelj i stvaratelj arhivskog gradiva", a s druge se strane lijepo uklopila u niz aktivnosti kojima najdugovjecnija istarska radiopostaja cijele ove godine obilježava svoju pedesetu obljetnicu.

"Radio Pula je uz ostalo i tradicija do koje nam je jako stalo", kazala je otvarajuci izložbu glavna urednica Tatjana Kaštelan, a koordinatorica programa obilježavanja pedesete obljetnice Vesna Ivetic ukratko je predstavila izložbu koja donosi dokumente, fotografije, novinske izreske i drugu gradu o polustoljetnoj povijesti ovog radija.

Pripreme za osnivanje radiopostaje u Puli, kronološki pregled organizacijskih formi pod kojima je ova postaja djelovala, medijski odjeci pocetka njena rada iz 1960. i 1961. godine, mijene u programskim koncepcijama, najpopularnije emisije, program na talijanskom jeziku, tehnicki napredak i osuvremenjivanje, djelatnici Radio Pule i priznanja medu kojima je i Povelja grada Pule iz 2005. godine neke su od cetrnaest tematskih cjelina koje pokriva ova izložba.

Posebno je na izložbi predstavljen i projekt "Arhiv Renata Pernica", u sklopu kojeg je dosad pripremljeno 12 CD-a s izborom iz fundusa istarskih narodnih pjesama koje je Pernic sa suradnicima snimao od 1963. Vec osam godina radi se na digitalizaciji i sredivanju zbirke od oko 1.800 snimaka, dosta posla tek predstoji, ali vec sada je sigurno da je "malo regija, pa cak i država koje takvo nešto imaju", kazao je Žižovic.

Radio Pula je "sasvim solidan fenomen", takoder su Žižoviceve rijeci, što se u aktualnim društvenim promjenama "nije urušila jer su njeni djelatnici uspjeli osuvremeniti instituciju koja je lako mogla postati i preživljena".


Podijeli: Facebook Twiter