Otvorena izložba "Lica na filmu"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok se spremamo gledati filmska lica na velikom platnu u subotu i iducih dana u Areni, u petak navecer je u galeriji Makina otvorena izložba filmskih portreta poznatih svjetskih glumaca, glumica i redatelja koje je u djelicu sekunde ovjekovjecio Nick Wall i prikazao na ovoj izložbi nazvanoj "Lica na filmu".

To su 24 fotografije nastale u zadnjih 15 godina, a buduci da je ovo njegova prva izložba nakon 13 godina, vecina fotografija je prvi put izložena na nekoj izložbi.



Skromni fotograf svjetskog glasa na otvorenju izložbe zahvalio je na gostoprimstvu organizatorima i publici koja je došla na otvorenje i razgledati portrete poznatih glumaca i redatelja koji uglavnom napeto gledaju u objektiv.

Neki, poput Pedra Almodovara, na snimanju su se nasmiješili, ali vecinom su to ozbiljna lica uhvacena za vrijeme snimanja filmova ili zabilježena s namjerom da se iskoriste na plakatima ili omotima filmova.

Wall je gost Pula film festivala, koji je pomogao organizirati i ovu izložbu.



Od Tilde Swinton, cije lice krasi plakat izložbe, preko Michaela Cainea umornog pogleda i zavaljenog u fotelji, Martina Scorcesea, kojem na licu kao da piše "ajde, obavi to, pa da idemo dalje", do Willa Smitha i Daniela Radcliffea. Jedna od fotografija koja ce mnogima zapeti za oko je i ona Davida Bowieja, koji ni pod stare dane nije izgubio ništa na svojoj karizmi, što se izvrsno vidi i iz Wallove fotografije.

Wall na svojem popisu ima više od sto angažmana na filmovima, serijama i emisijama. Stalno je zauzet na nekom filmskom setu pa ne cudi da tako rijetko ima izložbe. Tim više je ova njegova pulska izložba, koju je sam postavio, znacajnija, jer rijetko ima izložbe.

U njegovim fotografijama posjetitelji Makine moci ce uživati do 13. kolovoza svaki dan od 11 do 14 i od 19 do 23 sata. Za živu glazbenu podlogu prilikom otvorenja izložbe bio je zadužen pulski duo Les chattes noires.


Fotografija kao životni put

Roden 1964. u Italiji od oca Argentinca i majke Engleskinje, Nick Wall se cijeli život selio po Europi da bi se danas skrasio u Londonu. Još kao klinac zavolio je fotografiranje, što je nakon srednje škole odabrao kao svoj životni put. Snimao je intervjue i koncerte te 14 godina bio službeni fotograf na filmskom festivalu u Londonu.


Podijeli: Facebook Twiter