Otvorena izložba fotografija Dejana Štifanića

Sebastijan Vojvoda, Sanja Radetić Fatorić i Dejan Stifanić (Jelena PREKALJ)
Sebastijan Vojvoda, Sanja Radetić Fatorić i Dejan Stifanić (Jelena PREKALJ)

Izložba fotografija Dejana Štifanića, fotoreportera Glasa Istre, otvorena je sinoć u Maloj galeriji porečkog Pučkog otvorenog učilišta. Otvorenje je, za porečke prilike, bilo jako dobro posjećeno, a izložba je postavljena u sklopu festivala dokumentarnog filma PorečDox3 koji se ovih dana održava u Poreču.

- Uz festival dokumentarnog filma vjerujem da se najprikladnije nadovezuje forma fotoreporterske, dokumentarne fotografije, a rekao bih da na neki način autor ovom prilikom predstavlja fotografije s prve linije socijalne fronte. Dejan fotografira i dokumentira vrlo angažirano život ulice, uglavnom život istarske metropole Pule, socijalne fragmente i presjek pulskog ubranog života. Kroz kadrove se provlači aktualna problematika sve malobrojnije radničke populacije, socijalno ugroženih kategorija, umirovljenika, izgubljene generacije mladih, nezaposlenih, ukratko prizori koje režira naša svakodnevica. Dejanova izložba, koja kroz medij fotografije, koja je, uz film, možda i najsnažniji suvremeni vizualni mediji, daje aktualan, autorski presjek pulske gradske svakodnevnice, rekao je voditelj likovne djelatnosti Učilišta Sebastijan Vojvoda.

Deljan Štifanić rođen je 1974. godine u Puli, a odrastao je u Poreču. Fotografijom se bavi dugi niz godina, a izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi. Osnivač je i voditelj udruge Studio KaPula – Karlo Rojc i član zadruge Praksa iz Pule, a trenutno radi kao fotoreporter u Glasu Istre.

- Hvala vam što ste došli i jako mi je drago što sam ovdje. Ovo je bilo moje prvo radno mjesto, s četrnaest godina čuvao sam izložbu baš u ovoj galeriji. Ova izložba nije ništa glamurozno, a fotografije prikazuju veselu, a negdje manje veselu realnost, rekao je Štifanić.

Izložbu je otvorila ravnateljica Učilišta Sanja Radetić Fatorić. Zainteresirani je mogu razgledati do 11. studenog svakoga dana osim nedjelje od 10 do podne i od 17 do 20 sati. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter