Otvorena Istralandia, prvi vodeni park u Hrvatskoj


Deset milijuna vrijedna obiteljska investicija u prvi vodeni park u Hrvatskoj svečano je inaugurirana danas u Brtonigli. Riječ je o akvaparku Istralandia porečkog poduzetnika Branka Kovačića, vlasnika građevinske tvrtke Istrakop. Park su uz vlasnika svečano pred više stotina uzvanika, prije svega istarskih turističkih djelatnika, gospodarstvenika, političara te predstavnika Crkve otvorili ministar turizma Darko Lorencin te istarski župan Valter Flego.

Prigodom svečanog otvaranja, iako će park za javnost biti dostupan tek u subotu, vidno uzbuđen vlasnik istaknuo je da se za ovu investiciju odlučio još 1998. godine. Od tada je posjetio mnogobrojne parkove u Europi i izvan Starog kontinenta da bi se i sam odlučio za aktualan koncept koji će s vremenom postati tematski park s bogatim sportskim i zabavnim sadržajima te noćnim životom s cjelogodišnjim poslovanjem koji će uz dodatnih 80 trenutno zaposlenih uposliti još 100-tinjak djelatnika.

- Istra ostvaruje trećinu turističkih prihoda države i htio sam joj pružiti sadržaj poput sporta i zabave koji će nadopunjavati postojeću ponudu. Samo u Italiji postoje 104 vodena parka otvorenog tipa koji su motivi dolaska gostiju u destinaciju. Posebnost ovog projekte je ta što je riječ o obiteljskoj priči i dokaz je da se uz veliki trud i zalaganje cilj može ostvariti, istaknuo je Kovačić.

Upravo zbog ovako velike investicije, u koju je uključena čitava obitelj, vodenim je parkom pozitivno iznenađen i ministar turizma Darko Lorencin koji je na račun parka imao samo riječi pohvale.

- Sjećam se još kada je Branko Kovačić prvi put došao kod mene s idejom o vodenom parku još dok sam radio u razvojnoj agenciji. Onda smo na taj projekt gledali sa skepsom, ali smo ga podržali. Drugi put smo se sreli kada sam rado u Ministarstvu gospodarstva, i sada dok sam na čelu Ministarstva turizma. Takvu veliku investiciju u koju je uključena cijela jedna obitelj još nisam vidio, kazao je Lorencin.

Istarski je pak župan naveo da je ovo najveća pojedinačna investicija u turizam ove godine u Istri izvan onih u hotelima te da bi upravo takve investicije u budućnosti mogle Istri donijeti i veći udio u turističkom prometu u državi od sadašnje jedne trećine. Posebno je na čitavu priču ponosan brtoniški načelnik Dorijano Labinjan za čiju općinu ova investicija iznimno znači.

- Možemo se pohvaliti izvrsnom eno-gastronomijom, najboljim malim obiteljskim hotelom u Hrvatskoj, najvećim kampom u državi, a sada i prvim vodenim parkom, istaknuo je Labinjan.

Prvi uzvanici imali su priliku vidjeti brojne atrakcije koje krase ovaj park na samom izlazu s Istarskog ipsilona za Novigrad gdje je izgrađen novi kružni tok. U parku na 80.000 kvadrata je uređeno čak 4.500 kvadrata vodenih površina, 1,2 kilometra vodenih tobogana raznih dimenzija, a ovdje se nalazi i najviši tobogan u državi koji je visok zavidnih 27 metara. Mogu se pohvaliti i najvećim bazenom na valove na Mediteranu na čak 2.500 kvadrata, hidromasažnim bazenom za odrasle na dva nivoa na 900 kvadrata  te velikim dječjim bazenom na tisuću kvadrata s vodenim dvorcem i dječjim toboganom. Park krasi i veliki amfiteatar sa 500 sjedaćih mjesta za razna događanja te pet restorana. (B. BAN, snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter