Otvorena granica Cicarije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpisom na trilateralni ugovor "Otvorena granica", nacelnici triju kraških pogranicnih opcina - Fulvia Premolin iz Doline, Zvonko Bencic Midre iz Hrpelja-Kozine i Neven Mikac iz Lanišca u subotu su otvorili novu stranicu suradnje s ciljem povezivanja depopuliranog Krasa razdijeljenog na tri države.

Za pocetak su simbolicno na jedan dan otvorili državnu granicu izmedu Vodica i Golca. Radi se o osam kilometara dugoj makadamskoj cesti iz 1848. godine koja je spajala Istru s kontinentom, a danas je tamo zakljucana rampa.

U podne su se na granicnom prijelazu sastali opcinski nacelnici, predsjednica pokrajine Trst Maria Teresa Bassa Poropat i slovenska zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon te su izrazili nadu u što brži ulazak Hrvatske u EU, a što bi pripomoglo i razvitku cicarijske visoravni.

Laniški nacelnik Mikac smatra da bi se asfaltiranje ceste Vodice - Golac moglo financirati putem europskih fondova.

Prije potpisivanja ugovora nacelnik Bencic Midre podsjetio je da je projekt otvorenih granica zapoceo prije 30 godina izmedu opcina Hrpelja-Kozine i Doline, dok je nacelnica Premolin izrazila zadovoljstvo što se štafeta predaje opcini Lanišce.

Mikac je kritizirao macehinsko ponašanje vlasti prema kraškom kraju u povijesti, ali i danas. Izrazio je nadu da ce Cicarija sa svojom netaknutom prirodom jednog dana zaživjeti te najavio iduci susret u Vodicama za godinu dana. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter