Otvorena glasačka mjesta u Srbiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Srbiji se danas održavaju izvanredni parlamentarni izbori na kojima je za 250 zastupničkih mjesta u utrci 19 koalicija, partija, pokreta i udruga s ukupno 3.020 kandidata.

Birališta su otvorena u 7 sati, a pravo glasa na 8.262 glasačka mjesta u Srbiji, 90 na Kosovu i 35 u inozemstvu ima ukupno 6.765.998 građana.

Istodobno s prijevremenim parlamentarnim izborima održavaju se i izbori za 110 vijećnika Skupštine Beograda koja, po važećem zakonu, većinom glasova bira gradonačelnika srbijanske prijestolnice.

Prijevremeni izbori raspisani su 29. siječnja, a na izbornom listiću je 19 lista, od kojih sedam manjinskih, po redoslijedu kojim su se stranke i koalicije prijavljivale republičkom izbornom povjerenstvu.

Prva je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS), druga koalicija socijalista (SPS-PUPS-JS), zatim Demokratska stranka Srbije, četvrta je Liberalno-demokratska partija, peti Savez vojvođanskih Mađara, šesta Srpska radikalna stranka (SRS), sedmi Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

Na osmom mjestu je lista demokrata (DS) "S Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju", deveta je lista pokreta "Dveri", a deseta lista SDA Sandžaka - dr. Sulejman Ugljanin.

Na 11. mjestu je koalicija Borisa Tadića - Nova demokratska stranka - Zeleni, s Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) - Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju i još tri manje partije, a na 12. lista "Treća Srbija".

Slijede Crnogorska partija - Josip Broz, Lista nacionalnih zajednica - Emir Elfić, Dosta je bilo - Saša Radulović, Koalicija građana svih naroda i narodnosti, Patriotski front, Ruska stranka, a na posljednjem mjestu je stranka Albanaca s juga Srbije - Partija za demokratsko delovanje - Riza Halimi.

Od ukupno 3.020 kandidata za zastupnike na listama je 1.087 žena, ili nešto više od trećine, koliko je propisano zakonom.

Premda je na snazi izborna tišina, koja je počela u ponoć između četvrtka i petka i traje do zatvaranja birališta večeras u 20 sati, većina stranaka i takozvanih stranačkih internetskih vojski nije propustila priliku slati i razmjenjivati predizborne poruke na društvenim mrežama, koje su izvan kontrole lokalnih zakona u većini zemlja svijeta.

Prema podacima državnih institucija, u inozemstvu živi oko četiri milijuna državljana Srbije, ali ih se za glasovanje prijavilo samo oko 3.500, pa će njihov udio u ukupnom zbroju glasova biti neznatan.

Glasovat će se i u zemljama regije, a u Hrvatskoj su otvorena dva glasačka mjesta - u Zagrebu i Vukovaru.

Izvanredni republički izbori stajat će, kako je priopćeno, nešto manje od devet milijuna eura, a sredstva su osigurana iz proračunske rezerve, budući bi po redovitom četverogodišnjem izbornom ciklusu, izbori trebali biti održani tek 2016.

Raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji tražila je Srpska napredna stranka (SNS) vicepremijera Aleksandra Vučića, vodeća stranka vladajuće koalicije, kojoj dosadašnja istraživanja javnog mišljenja i većina političkih analitičara prognoziraju uvjerljivu pobjedu uz više od 40 posto glasova.

Očekuje se da će izlaznost biti najmanje 55 posto, izborni prag je pet posto, a ako na birališta iziđe oko četiri milijuna glasača, za jedno zastupničko mjesto bit će neophodno između 14.000 i 16.000 glasova.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se večeras oko 21 sat, republičko izborno povjerenstvo će prve podatke o izlaznosti priopćiti u 9 sati, a posljednje sat prije zatvaranja glasačkih mjesta. Rezultati glasovanja u 20 država diljem svijeta ne smiju biti objavljeni prije zatvaranja birališta u Srbiji.

Republičko izborno povjerenstvo najavilo je dvije službene konferencije za novinare nakon zatvaranja birališta, a zakonska je obveza da konačne rezultate utvrdi 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta i objavi ih u Službenom glasniku najkasnije 20. ožujka u 20 sati.

Za konstituiranje Skupštine Srbije rok je 30 dana od službenog proglašenja rezultata, a krajnji rok za formiranje vlade je 28. lipnja, mada su najave favorita na izborima da bi Srbija novu vladu mogla dobiti i prije kraja svibnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter