Otvorena edukativna staza u park-šumi Busoler

Osim edukativne, osmišljena je i obilježena trim staza (D. ŠTIFANIĆ)
Osim edukativne, osmišljena je i obilježena trim staza (D. ŠTIFANIĆ)

U park-šumi Busoler svečano otvorena kružna pješačko-edukativna staza duga 1.500 metara. Staza ima šest stajališta na kojima su postavljene edukativne tabele o šumi i njezinim stanovnicima. Šetači tako osim rekreacije mogu doznati informacije o slojevitosti šume, šimširu i plutnjaku te o šišmišima, pčelama i ostalim životinjama kojima je ova šuma dom.

Osim edukativne, osmišljena je i obilježena trim-staza koja će se uređivati u narednom razdoblju. Park-šumom zaštićenom 1996. godine upravlja javna udruga Natura Histrica, a uređuje ju prihodima iz gradskog proračuna.

- Kad smo preuzeli upravljanje busolerskom šumom, ona je bila zapuštena i puna otpada. Služeći se metodama iz šijanske šume, očistili smo je od tri velika građevinska i biološka odlagališta, a potom i od narkomanskog, odnosno medicinskog otpada. Nadalje, balvanima od palih stabala zabranili smo promet motornim vozilima i postavili rampe, kazao je ravnatelj Nature Histrice Elvis Zahtila dodavši kako u prostorima MO Busoler odsad svakodnevno boravi nadzornik koji obilazi šumu i upozorava građane na pravila ponašanja u šumi.

U projekt uređenja park-šume Busoler posljednje tri godine uključena je i zajednica tehničke kulture Pula, čija je modelarska, odnosno maketarska dječja grupa napravila niz drvenih hranilica i kućica za ptice, šišmiše i solitarne pčele. One će uskoro biti i postavljene.

Također, planira se i postavljanje dječjeg igrališta, kao i uređenje platoa za posjetitelje. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter