Otvorena edukativna izložba o klimatskim promjenama

U Dječjoj knjižnici
U Dječjoj knjižnici

Nacionalni park Brijuni ima osnovnu zadaću zaštititi i očuvati biljni i životinjski svijet, izvornost prirode, osigurati neometano odvijanje prirodnih procesa i održivo korištenje prirodnih dobara. Pritom se služe turizmom, i to u mjeri koja je održiva i koja im pomaže u prikupljanju sredstava dostatnih za ostvarenje njihove osnovne zadaće i misije.

Ne čudi stoga da je danas, u jeku vrlo uspješne turističke sezone, u Nacionalnom parku Brijuni obilježen dan posvećen zaštićenim područjima, promicanju prirodnih vrijednosti i prilagodbi klimatskim promjenama. U edukacijsko-interpretacijskom centru za posjetitelje "Kuća za brodice" otvorena zanimljiva izložba pod nazivom "Što bi trebali znati o klimatskim promjenama". Izložba se provodi u sklopu MPA –ADAPT projekta, sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program Interreg Mediteran. Projekt je vrijedan oko 204 tisuće eura, a velikim dijelom je financiran sredstvima iz EU fondova, dok je preostali iznos, od oko 30 tisuća eura, izdvojio Nacionalni park Brijuni.

Izložbu su otvorile v.d. ravnateljica Lorena Žunić i stručna suradnica Moira Bušić, koja je u nekoliko riječi predstavila sadržaj izložbe, koja u stvari predstavlja skupinu vrijednog edukcijskog materijala, poslaganog i prezentiranog na način da bude jasan i razumljiv mališanima svih uzrasta, ali i odraslima. Na panelima, pa i u obliku jednostavnog stripa, prezentirani su glavni uzroci i znakovi klimatskih promjena, njihove moguće posljedice na ekosustav, turizam i gospodarstvo, kao i konkretne smjernice ponašanja za ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Nakon obilaska izložbe, u dvorani Kastrum hotela Istra gosti i partneri iz susjedne Bosne i Hercegovine prezentirali su posebnosti Nacionalnog parka Una (BiH). Održana je premijerna projekcija znanstveno-popularnog i dokumentarnog filma "Tragom medvjeda zvanog Ljutoč – BH 001", a nakon projekcije održano je prigodno druženje i razmjena iskustava s djelatnicima NP Una. (L. SLIJEPČEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter