Otvorena dva nova igrališta

Mali Mauro: Igralište je super, ali najbolji je bio bager
Mali Mauro: Igralište je super, ali najbolji je bio bager

U povodu Dana Mjesnog odbora Valdebek i blagdana Sv.Tome - zaštitnika Pule, u Valdebeku je svečano otvorena nova sportsko rekreativna zona, multifunkcionalno igralište. Bio je to ujedno najbolji dar mještanima tamošnjeg mjesnog odbora koji su u velikom broju došli posjetiti novoizgrađeno igralište koje se proteže na ukupno 10 tisuća četvornih metara i koje će zasigurno s vremenom postati omiljeno mjesto za okupljanje i druženje brojnih obitelji, osobito onih s malom djecom.

Mjesto susreta i sporta

U novoj sportsko-rekreativnoj zoni, nalazi se boćalište, igralište za košarku, odbojku, badminton i mali nogomet te stolni tenis, dječje igralište s edukativnom stazom ponašanja u prometu, ograđeni prostor za pse, biciklističko-pješačka staza, te ostala prateća oprema i infrastruktura, pa čak i reflektori za noćni boravak. Cijela investicija koja je započela u listopadu prošle godine, iznosila oko 4,5 milijuna kuna, a radove je izvela zajednica ponuditelja Cesta d.o.o. Pula i Croatia Tenis d.o.o. Zagreb.

- Jako nam je drago da je i Valdebek konačno dobio svoju zonu za sport i rekreaciju koju vidimo kao stalno mjesto susreta i održavanja sportskih aktivnosti, rekao nam je predsjednik Mjesnog odbora Valdebek Massimo Brajuha.

Oduševljenje novim igralištem nisu skrivali ni supružnici Peteh koji imaju dvije djevojčice, rekavši da im je drago će sada ovaj dio konačno zaživjeti i da djeca imaju mjesto za sport i zabavu.

Igralište je odmah bilo u punoj funkciji jer su održane brojne sportske aktivnosti, pa se tako zaigrao nogomet, odbojka, košarka, a održana je i dječja utrka. Neki su se natjecali u povlačenju konopa, a velik broj manje djece predškolskog uzrasta uživao je u raznim spravama u dijelu zone koja je namijenjena mališanima.

Lijepo uređena zona

Otvorenje je uveličao pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je na Valdebek došao u pratnji predsjednika pulskog Gradskog vijeća Roberta Cveka i šefa kabineta Aleksandra Matića te je svima zaželio da novo igralište postane mjesto okupljanja i druženja, sporta i zdravog života. Osim sportskih aktivnosti, mještani su se mogli počastiti čevapima, a svi s kojima smo razgovarali, bili su zadovoljni što su u svom kvartu dobili lijepu uređenu zonu za sport i rekreaciju.

U Vitasovićevoj park u kojem se igrati mogu i djeca s posebnim potrebama

Novo dječje igralište u dijelu Vitasovićeve ulice u Šijani, uređeno unutar postojeće zelene površine smještene između stambenog bloka i gradske prometnice na površini od oko 460 kvadrata u ponedjeljak je i službeno otvoreno. Na igralištu je postavljeno pet igrala - velika klackalica, kućica za penjanje i provlačenje s protukliznim krovom i klupicom, kombinirano igralo, njihalica za jedno dijete te, ono što je možda najvažnije, njihalica prilagođena djeci s posebnim potrebama. Park krasi antistres podloga, a posađena su i stabla koja će, kad narastu, pružati izvrsnu hladovinu. Unutar igrališta su i dvije klupe i kante za otpatke. Grad je u opremanje parka uložio 367 tisuća kuna.

Na otvorenju je bila i dječja gradonačelnica Lara Kapeloto koja je navela kako članovi Dječjeg gradskog vijeća na sastancima razgovaraju o tome kako poboljšati život djeci u gradu. Na jednom su sastanku tako razgovarali o inicijativi jedne županije koja je opremila park za djecu s posebnim potrebama.

- Ideja nam se svidjela no mi nismo htjeli takvu djecu izdvajati i za njih raditi poseban park već smo osmislili projekt "Pulska igrališta i parkovi - pravo na igru za sve" u sklopu kojeg smo odlučili igrala za djecu s posebnim potrebama inkorporirati u nove i već postojeće parkove, navela nam je Kapeloto dodajući da je ovo treći park u kojem su se postavila takva igrala, a vrtuljak za djecu s posebnim potrebama postaviti će se uskoro i u Titovom parku.

Alen Drandić, predsjednik Mjesnog odbora Šijana zahvalio se Gradu Puli što su prihvatili inicijativu mještana i vijećnika za izgradnju takvog igrališta, a nakon što su lani novi park dobili i mještani Koparske ulice. Dodao je da je Šijana drugi po veličini mjesni odbor sa oko šest tisuća stanovnika i 400-tinjak djece. I na kraju, mali Mauro, koji se prvi isprobao igrala naveo nam je kako je park super no još je bolji bio bager koji ga je gradio. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ, B. PETROVIĆ, snimili D. ŠTIFANIĆ, N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter