Otvorena cesta Ponte Porton - Nova Vas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novoizgradena dionica državne ceste D 301 Ponte Porton - Nova Vas u petak prije podne puštena je u promet. Bez svecanih govora i rezanja vrpce uklonjene su oznake zabrane prometovanja i prva su vozila konacno, bez straha od naplate kazni, mogla iskusiti vožnju vec neko vrijeme dovršenom cestom koja za oko 25 minuta skracuje udaljenost izmedu Buzeta i Novigrada te brže i kvalitetnije spaja zapadnu obalu sa središnjom Istrom, Rijekom i Zagrebom.

Potvrdu da ce otvorenje biti u petak zatražili smo sredinom tjedna u Hrvatskim cestama, gdje nam je receno da to nije tocno i da ce nas na vrijeme izvijestiti o tocnom datumu. Službenih informacija o otvorenju nisu imali cak ni celnici gradova Buje, Novigrad i Buzet te opcina Brtonigla i Grožnjan.

- S obzirom na to da su nedostaci na dionici Nova Vas - Ponte Portone utvrdeni tehnickim pregledom otklonjeni, cesta je puštena u promet danas u 11.30 sati. Cesta dužine 11,2 km izvedena je u skladu s važecim propisima gradnje cesta, što je na tehnickom pregledu 8. lipnja i potvrdeno. Jedina primjedba zbog koje cesta do sada nije bila puštena u promet, bila je ta što stup dalekovoda koji napaja crpne stanice Istarskog vodovoda nije bio premješten, obavijestili su nas po otvaranju Hrvatske ceste.

- Nakon višegodišnje zahtjevne izgradnje i svih peripetija koje su se dogadale u posljednjih 15-ak dana, jutros su se užarili telefoni na relacijama Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske ceste i Istarska županija te je od nadležnih nadzornih inženjera dobivena suglasnost za otvaranje ove ceste od izuzetnog znacaja za Buzecane, ali i stanovnike Brtonigle, Novigrada i sve druge sudionike u prometu na ovom podrucju.

Prema mišljenju inženjera koji su proveli nadzor, više nema nikakvih prepreka za njenu upotrebu. Pitanje je i zašto su problem, što je utvrdeno tijekom nedavnog tehnickog pregleda, predstavljala dva dalekovodna stupa putem kojih se napaja i izvor Gradole iz kojega vodu dobiva cijela zapadna obla Istre.

Stupovi su bili udaljeni 5,5 metara od prometnice, a sad su i izmješteni. Bilo je govora da je jedan od uvjeta za otvorenje i dopuna projekta. Što se same ceste tice, svi su uvjeti zadovoljeni, a ako još nešto nedostaje u papirnatom smislu, to ce biti riješeno u ponedjeljak.

Najvažnije je da prometnica konacno otvorena, buduci da smo usred turisticke sezone i da je promet na ovim pravcima višestruko povecan, rekao nam je saborski zastupnik Damir Kajin.


Podijeli: Facebook Twiter