Otvorena cesta kroz porečku Novu Vas

Promet je nakon tri mjeseca otvoren za sva vozila (Milivoj MIJOŠEK)
Promet je nakon tri mjeseca otvoren za sva vozila (Milivoj MIJOŠEK)

Nakon tri i pol mjeseca radova u utorak je za sav promet otvorena županijska cesta Kukci-Višnjan (ŽC 5042), točnije dionica kroz porečku Novu Vas.

Tijekom tih mjeseci u trup županijske ceste položen je glavni kanalizacijski kolektor naselja Nova Vas, promjera cijevi 250 milimetara, a u duljini od 1.260 metara koji će prikupljati otpadne vode naselja Nova Vas i Brčići te ih odvoditi na postojeći kanalizacijski kolektor Kukci-Nova Vas. Cesta je u punoj širini obnovljena dvoslojnim asfaltom, dok će se do kraja tjedna dovršiti asfaltiranje na cesticama unutar samog naselja. Izgradnja kolektora realizirana je u sklopu europskog projekta "Poreč - Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda" te sufinancirana iz europskih fondova u udjelu od 74 posto.

Zbog pozicije međunarodnog kabela Hrvatskog telekoma, odnosno strukture tla koja nije dozvoljavala iskop prihvatljivom dinamikom, a prema dogovoru između Županijske uprave za ceste, Grada Poreča i Odvodnje Poreč, radovi na dionici Brčići-groblje Nova Vas u duljini od 150 metara odgođeni su za rujan.

Podsjetimo, ova je cesta koja spaja Višnjan s Porečom bila zatvorena još 17. ožujka, a promet se tijekom proteklih mjeseci odvijao kroz obilazak preko naselja Kaštelir odnosno Gedići. U sklopu ovog projekta u naselju Nova Vas u etapnim radovima do sada je izgrađeno 10,3 kilometra kanalizacijskog cjevovoda i sedam crpnih stanica, saznajemo od tehničkog direktora Odvodnje Poreč Srđana Mažara koji dodaje da je čitava investicija bila vrijedna 10,7 milijuna kuna (bez PDV-a). Nositelj radova je konzorcij tvrtki Ing-Grad Zagreb, Vodoprivreda Vinkovci i Zagreb-Montaža, investitor je Odvodnja Poreč, a izvođač Istrakop iz Poreča. Nakon jesenskih radova uslijedit će tehnički pregled, ishodovanje uporabne dozvole, a zatim će se na novoizgrađeni kanalizacijski sustav moći priključiti stanovnici Nove Vasi. Zahtjev za priključenje na sustav korisnici su dužni predati u roku od godinu dana od primljene obavijesti od strane isporučitelja vodne usluge. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter