Otvorena cesta Kanfanar - Žminj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cetvrtak je u promet puštena županijska cesta izmedu Kanfanara i Žminja. Dio te dionice izmedu Kresini i Žminja rekonstruiran je uz gradnju Ipsilona, a dionica je bila zatvorena i zato što se kod Kresini gradio drugi profil nadvožnjaka koji je jucer dovršen.

U promet je pušteno i preostalih 2,5 kilometara do Kanfanara, a jedna od najistrošenijih prometnica u Istri na kojoj je vožnja slicila pravom slalomu, sada je potpuno obnovljena.

Cesta se, kako su pojasnili u Županijskoj upravi za ceste, obnovila posebnim postupkom - hladnom reciklažom. Kolnicka konstrukcija se glodala strojevima, a potom uz dodatke homogeno razastirala i zbijala u novi nosivi sloj. U smjesu za hladnu reciklažu dodavali su se kameni materijal, cement, upjenjeni bitumen i voda.

Nakon dovršetka, na tu je zbijenu kolnicku konstrukciju nanesen novi asfaltni sloj, a tijekom cetvrtka oznacene su i linije. Kako saznajemo iz ŽUC-a, ovih ce se dana još uredivati i dijelovi uz kolnik, no glavni radovi su dovršeni i sada se do Žminja više ne mora obilaznim putovima preko Vidulini ili Krnicari, odnosno Ipsilonom.

Sredstva za izradu novog nosivog sloja te za polaganje asfaltnog sloja, u visini od 3,3 milijuna kuna, osigurana su u ovogodišnjem ŽUC-ovom planu redovnog održavanja županijskih i lokalnih cesta, dok su koncesionar Ipsilona Bina-Istra i graditelji iz Bouyguesa u sanaciji ceste sudjelovali asfaltnom masom.

Na temelju ugovora o održavanju i zaštiti županijskih i lokalnih cesta za 2010. godinu, ŽUC je za izvodenje ovih radova angažirao pulsku tvrtku Istarske ceste.


Podijeli: Facebook Twiter