Otvorena bolnica za ptice grabljivice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva Veterinarska služba za divlje životinje u Hrvatskoj, ali i cijeloj jugoistocnoj Europi, otvorena je jucer u Sokolarskom centru Dubrava kod Šibenika. U suvremeno opremljenoj ambulanti i operacijskoj sali ozlijedenim divljim životinjama moci ce se napraviti sve potrebne pretrage, od radioloških do laboratorijskih, te operativni zahvati uz anesteziju.

U Veterinarskoj službi za sada ce se lijeciti ptice grabljivice, no u buducnosti, isticu u Sokolarskom centru, i druge vrste ozlijedenih divljih životinja.

Službenom otvaranju jucer su prisustvovali brojni gosti iz državnih institucija te poduzeca koja su financijski potpomogla realizaciju ovoga projekta, a medu njima i Ministarstvo kulture, Državni zavod za zaštitu prirode, Zaklada Adris, Fond za zaštitu okoliša, UNDP kroz program COAST i drugi.

- Ovo je projekt koji ima svoje faze, a zapravo nikada ne prestaje. Ideja je da pored ptica, za koje smo specijalizirani, možemo pomoci i drugim životinjama i to ce se i dalje razvijati. Ako želimo štititi prirodu, trebamo strucnjake za divlje životinje, a oni stjecu izobrazbu u praksi ovdje - kazao je Emilio Mendušic, predsjednik Sokolarskog centra.

Podsjetimo, Sokolarski centar poceo je s radom 2000. godine, a do sada je u njegovo opremanje uloženo 2,5 milijuna kuna. Samo u zadnjih šest godina u Sokolarskom centru lijecilo se oko tisucu ptica grabljivica, a njih 600-tinjak je nakon uspješnog oporavka vraceno natrag u prirodu. Emilio Mendušic naglašava da u Hrvatskoj broj divljih životinja pada istaknuvši primjer surih orlova koji, veli, nisu ugroženi nego su gotovo pa nestali.

- Ako ih ne zaštitimo, postoji opasnost da ih potpuno izgubimo. Svakoj ptici koja dode iz prirode, koju nam donesu ozlijedenu, moramo pomoci. Sada cemo to moci još kvalitetnije ciniti - istaknuo je Mendušic dodavši da su s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu poceli raditi i DNA bazu podataka ptica grabljivica.


Podijeli: Facebook Twiter