Otvorena birališta u Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Ukrajini su u nedjelju ujutro otvorena birališta na parlamentarnim izborima koje će pažljivo promatrati zapadne zemlje zabrinute zbog pada demokratskih standarda u Ukrajini i na kojima se očekuje pobjeda vladajuće Stranke regija predsjednika države Viktora Janukoviča.

Bez Julije Timošenko, muze Narančaste revolucije iz 2004., a danas zatvorenice, no zato s dvojicom slavnih sportaša kao kandidatima oporbe, birači su u nedjelju pozvani izabrati novi parlament Ukrajine, izmučene korupcijom i dubokim podjelama na proruski istok i zapad okrenut Europi.

Prvi veliki izbori nakon 2010., kada je pobijedio predsjednik Viktor Janukovič, "ispit su demokratske angažiranosti Ukrajine", rekli su šefica europske diplomacije Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Za novi petogodišnji mandat u parlamentu od 450 mjesta natječe se 5.200 kandidata. Izborni prag trebalo bi prijeći pet stranaka među kojima bi Stranka regije predsjednika Janukoviča trebala dobiti od 23 do 33 posto. Oporbenoj stranci "Udar" slavnog boksača Vitalija Klička predviđa se do 17 posto.

Oporbenom savezu u kojem je i stranka Domovina Julije Timošenko predviđa se od 15 do 24 posto glasova, a komunistima 9 do 13 posto. Nacionalistička Svoboda mogla bi dobiti do 6 posto.

Unatoč medijski snažnoj kampanji, stranci "Naprijed Ukrajino" koju vodi 36-godišnji nogometaš Andrij Ševčenko analitičari predviđaju dva do tri posto glasova.

Transparency International svrstava 45-milijunsku Ukrajinu među najkorumpiranije države svijeta. Mediji pak kritiziraju obojicu sportaša da su prikrivena poluga aktualne vlasti kako bi ukrali glasove oporbenom savezu Timošenko, što oni odbacuju.

Izbore će promatrati strani promatrači, među kojima i OESS, te iz Hrvatskog sabora Boris Blažeković u promatračkoj misiji u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter