Otvorena 4. smotra rovinjske fotografije

"Momenti privati" Ettorea Perazzeta
"Momenti privati" Ettorea Perazzeta

U rovinjskom Centru vizualnih umjetnosti Batana otvorena je 4. smotra rovinjske fotografije. Ovogodišnja smotra privukla je 45 autora koji su poslali čak 177 fotografija, između kojih je Đani Celija, pulski fotograf, ujedno i selektor izložbe, odabrao 60 najuspješnijih.

- "Trenutak" kao tema, na prvi pogled možda se i čini banalnim i svugdje prisutnim izborom. No, to nije jednostavna tema. Doduše, potrebno je prije svega definirati što je to trenutak - je li to samo tren nastajanja fotografije ili vremenski period koji traje više od samog trenutka pa na nizu fotografija nije vidljiva nikakva razlika, ili je to samo fragment vremena koji je beskonačan? Samim time da trenutak postaje beskonačan, bezvremenski i predug - klopka je u koju su upali brojni autori, dapače njih 45 koliko ih je i predalo svoje radove za smotru, rekao je, između ostalog, Đani Celija na otvorenju izložbe.    

Upravo zbog samog broja autora i sveobuhvatnosti ovogodišnje teme, nije bilo jednostavno izabrati najuspješnije radove. Ipak, prva je nagrada dodijeljena Ettoreu Perazzetu za fotografiju pod nazivom "Momenti privati", kojom je stekao pravo na samostanu izložbu. Autor je njome uhvatio trenutak odmora na cesti. Gospođa sjedi, u ruci joj cigareta, a osim ruke, noge i dima ništa se ne vidi jer je tijelo skriveno zidom.

Drugonagrađena je fotografija "Tavan", autora Zorana Rumbolta, koji je snimio stariju osobu koja pili drva na tavanu. Trećeplasirani je Dušan Grbac i njegova crno-bijela kolekcija "Tapije 1, 2, 3, 4", na kojima su zabilježeni noćni snimci grada na kiši.

Uz tri prvonagrađena autora, dodijeljeno je i šest plaketa: Mladenu Boljkovcu za "Vic 1" i "Vic 3", Antonu Noki za "Nevrijeme na Valdibori 3", Branku Juričiću za kolekciju "Vjetar 1-3", Veri Bosazzi za rad "Iza zidova bolnice za rehabilitaciju 4", Mariji Ćurčić  za "Ulazak" te Kristijanu Bančiću za kolekciju "Modri snovi".

Svi radovi, koji bilježe trenutke u vremenu, a samim tim i široku paletu motiva, mogu se razgledati do 22. ožujka u galerijskom prostoru CVU-a Batana. (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter