Otvorena 36. Trka na prstenac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postrojavanje svecano odjevenih konjanika i njihovih kopljonoša na barbanskoj placi, ispred Diminiceve skulpture, te svirka roženica popratili su podizanje zastave Trke na prstenac, cime je jucer otvorena ova trodnevna svecanost.

Predsjednik Društva Trka na prstenac Mladen Kancelar pred okupljenim je mnoštvom procitao imena 16 konjanika koji se ove godine natjecu za naslov barbanskog viteza na 36. izdanju Trke, a medu kojima su i dva debitanta.

Nacelnik Denis Kontošic istaknuo je da se ove godine obilježava 315. godina od održavanja prve Trke na prstenac u Barbanu, koja je do danas postala jedna od znacajnijih tradicionalnih hrvatskih manifestacija. Svim je konjanicima poželio sigurnu ruku i cvrsto jahanje, a posjetiteljima da uživaju u natjecanju i brojnim popratnim zbivanjima.

Samoj Trci na prstenac, koja pocinje u nedjelju u 17 sati, prisustvovat ce brojni uzvanici, izmedu ostalog i predsjednik Republike Ivo Josipovic, te bivši predsjednik Stjepan Mesic koji je ovu tradiciju i darivanje pobjednika prijelaznim štitom i zapoceo.

Uvertira u glavni dogadaj i posljednje uvježbavanje što preciznijeg pogotka odigrat ce se u subotu u 17 sati kada se na Gradišcu može pogledati Trka na viticu. U vecernjim satima održat ce se i nocno gadanje glinenih golubova, dok ce se za ples do kasnih sati pobrinuti Jasmin Stavros.

Nakon otvorenja predstavljene su skulpture "Par u barbanskoj nošnji", koje su u tjedan dana u hrastovini izradili umjetnici Mato Tijardovic, Luka i Ivica Tolic iz Ernestinova, te Rajko Srok iz Viškova. Njihov ce prekrasan rad krasiti prostorije barbanske zdravstvene stanice, a velikim je pljeskom pozdravljena i ideja da se uskoro u Barbanu organizira umjetnicka kolonija rada u drvu. Za posjetitelje je u staroj školi priredena i izložba fotografija Ive Kolic "Radost boja".


Podijeli: Facebook Twiter