Otvorena 3. smotra rovinjske fotografije i Foto 3

S otvorenja izložbe
S otvorenja izložbe

Sinoć je u rovinjskoj galeriji Centra vizualnih umjetnosti "Batana" u nazočnosti brojnih gostiju otvorena 3. smotra rovinjske fotografije i Foto 3. Predstavljeno je 65 fotografija koje su djelo 32 autora. Prvu nagradu u kategoriji 3. smotre rovinjske fotografije osvojio je Ermano Bančić za četiri fotografije pod nazivom "Mladi maslinik", druga je pripala Draženu Družetiću za "Dimnjak", Lampe", "Rešetku" i "Rolete", a treća Mladenu Boljkovcu za fotografije "Čovjek i rijeka" 1, 2, i 4.

U kategoriji mlađih autora za Foto 3 prvo mjesto je pripalo Kristijanu Bančiću za fotke pod nazivom "Street disco", "Hard rain" i "Abstract democracy", druga je otišla u ruke Mauru Sošiću za "Freedom" i Achance to escape" dok je treće mjesto osvojila Selena Košara za fotografije pod nazivom "Kovač" 1, 2 i 3. Uz prvonagrađene, u svakoj je kategoriji dodijeljeno i po šest pohvala.

Kako je na otvorenju izložbe istaknula likovna kritičarka Maja Briski i jedna od troje članova žirija (Rino Gropuzzo i Duško Marušić), riječ je o svojevrsnom godišnjem rezimeu lokalne fotografske produkcije koja je privukla osamdesetak autora i tristotinjak fotografija.

- Zbog iznimnog odziva izložba je prvi put imala selektivan karakter. Na nju je bilo prijavljeno osamdesetak autora s tristotinjak fotografija pa je u tom uistinu impozantnom broju valjalo iznaći ponajbolje.

Također, treba istaknuti i da su prispjeli radovi bili nepotpisani čime se izbjegla eventualna mogućnost favoriziranja pojedinog autora, rekla je Briski te dodala i da je kriteriji za konačni izbor kao i dodjelu nagrada i pohvala žiri temeljio isključivo na elementarnim standardima fotografskog medija da bi ih kroz rezultantu svojih individualnih radova iskustava i estetske kulture pretočio u zajednički izložbeni mozaik.

- Takvom strategijom nastojala se promovirati kreativna komponenta fotografije, trenutno najraširenijega, najdostupnijeg, pa prema tome i "najdemokratskijeg" medija za vizualnu komunikaciju, zaključila je Briski.

Izložbu 3. smotre rovinjske fotografije & Foto 3 umjesto uobičajenog kataloga pratilo je kalendarsko osvježenje. Naime, zahvaljujući inicijativi sestara Ukić, Lucije i Martine, inače članica fotokluba "Batana", svi predstavljeni radovi našli su se na godišnjem zidnom kalendaru koji je umjesto kataloga u ovo doba darivanja odlično poslužio kao neočekivani i simpatični poklon svim posjetiteljima izložbe. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter