Otvorena 22. izložba hrane i pića "Histria 2015"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najukusnija i najmirisnija izložba u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula danas je svečano otvorena u Domu hrvatskih branitelja. Pod nazivom "Histria 2015", ovogodišnja, 22. po redu izložba hrane i pića, okupila je stotinjak  izlagača iz cijele Hrvatske, odnosno iz 12 hrvatskih županija, Slovenije i deset talijanskih poduzetnica iz regije Veneto. 

Nažalost, zbog obilnog snijega koji je pao i zatvorenih prometnica neki od najavljenih izlagača nisu uspjeli doći na izložbu, no asortiman zbog toga nije manje zanimljiv. Suhomesnati proizvodi, slani inćuni u papričicama, maslinova i bučina ulja, med, kolači i tjestenine, proizvodi od lavande, ukiseljeno povrće, prirodni sokovi i ekološke kreme samo su neki od proizvoda koji se posjetiteljima nude.

Predstavljanje novih proizvoda

Na svečanom otvorenju predsjednica HGK-Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić rekla je da je ova izložba tradicionalno

mjesto okupljanja proizvođača kvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Riječ je o projektu koji je Komora pokrenula još 1994. godine radi prepoznavanja kreativnosti i inovativnosti malih proizvođača, odnosno predstavljanja njihovih proizvoda, ponajprije hrane i pića na sve zahtjevnijem tržištu te spajanje s poslovnim parterima iz sektora turizma i trgovine, rekla je Jaklin Majetić te naglasila da je u sklopu projekta pokrenut i portal Histria radi osiguranja internetske promocije izlagača.

- Više od 500 malih proizvođača svoje je proizvode predstavilo po prvi puta upravo na Histriji. Danas se ti proizvodi nalaze ne samo na ovom sajmu već i na policama hrvatskih trgovina, a neki se i izvoze, navela je s ponosom Jaklin Majetić. Izlagačima i posjetiteljima izložbe obratio se i župan Valter Flego riječima da nam, kako bismo izašli iz recesije, treba inovacija, kreativnosti i znanja kako povijest i tradiciju utkati u neki proizvod, a sve kako bi bili konkurentni na tržištu. "Veseli me što upravo takve proizvode vidim danas ovdje. To je put izlaska iz recesije, a ja vam dajem obećanje da ćete i dalje u svom radu imati pomoć javnog sektore, poručio je Flego izlagačima.  

Pekmez od luka i liker od bazge

U sklopu svečanog otvorenja danas su se dodijelila i priznanja za nove proizvode koji se na sajmu prezentiraju po prvi puta ili nisu prisutni na tržištu više do godine dana. Ove godine na izložbi ukupno 26 izlagača predstavilo čak 38 novih proizvoda. 

Vera Sokić iz OPG-a "Sokić" iz Cernika kod Nove Gradiške predstavila je tako pekmez od luka. Kako veli osnovna djelatnost njezinog obiteljskog gospodarstva je proizvodnja tjestenine no po sajmovima nude i ostale svoje proizvode - suhe vrganje, mljeveno kukuruzno brašno, džemove… "Svake godine predstavimo i neki novi, inovativni proizvod. Gledam da napravim nešto što drugi nemaju, tako da ne budemo jedan drugom konkurenti, ove sam godine tako predstavila pekmez od luka, a dogodite planiram ocat od divljeg šipka kojeg sam ove godine donijela samo za probu jer još nije zreo, navela nam je Sokić. Na upit koliko joj sajmovi poput ovog pomažu u promociji veli da su oni jako vrijedni, a najviše ju veseli kada nakon ovakvih izložbi dobije mejl s narudžbom od kupaca koji su njen proizvod probali ili kupili upravo na njemu.

Ivica Pavičić iz OPG "Pavičić" iz Petrijevci na svom OPG-u proizvod voćne rakije i likere, džemove, ajvare, salate. Na sajmu je po prvi puta predstavio liker od anisa, za koji je zaslužna njegova kćer, i liker od bazge. Kako nam je ispričao svi su njegovi proizvodi dobitnici brojnih nagradi, kako u nas tako i u svijetu, a za njegovu marmeladu od rajčice, šljiva i jabuke bili su zainteresirani čak i Kinezi koji su njome htjeli puniti čokolade.

Dobra organizacija i posjećenost

- Osim rakija i likera koje radim od eko voća i bez koštica pravimo i razne džemove, a kako smo skloni inovacijama tako primjerice pravimo džemove od šljive i čokolade, uz dodatak čili papričice, naveo nam je Pavičić uz riječi da je u Puli prvi puta, a došao se predstaviti sa svojim proizvodima jer je od drugih izlagača čuo da se radi o izložbi koja je uvijek organiziran na visokom nivou i dobro posjećena. 

Nabrojimo na kraju još neke od proizvoda koji se na sajmu predstavljaju po prvi puta, a koji se na sajmu mogu probati i kupiti sve do nedjelje - matični sok i čaj od aronije, prirodni sirup i džem od naranče i artičoke, bučin eko namaz, namaz od masline, sok od limuna sa steviom, preljev za sladoled od smokava, namaz od slanutka s kimom i senf s kurkumom, dnevna i noćna krema za lice od smilja te bijela krem čokolada s brusnicom i bijela čokolada s istarskom smrikvom. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter