Otvoren znanstveni skup hrvatskih pravnika

Ivan Milotić (M. RIMANIĆ)
Ivan Milotić (M. RIMANIĆ)

Znanstveno-stručno skup "In memoriam Srećko Zuglia (1888. – 1969.)" otvoren je u četvrtak u zgradi Špitala u Gračišću, a potrajat će do subote.

Pravnički skup na temu "Preobrazba građanskog pravosuđa u Hrvatskoj i susjednim zemljama" organizira Pravni fakultet u Zagrebu u sklopu projekta TCJust-UD Hrvatske zaklade za znanost. Susret je otvoren uvodnim izlaganjem o radu doajena građanskog procesnog prava Srećka Zuglie rođenog u selu Čulji na Gračašćini, a uslijedio je niz predavanja eminentnih hrvatskih pravnika na temu "Uspostavljanje kompetentnog i nepristranog građanskog sudstva". U petak se skup nastavlja jutarnjim izlaganjima na temu "Vrhovni sud između privatnopravne i javnopravne funkcije" o kojoj će u izlaganjima raspravljati suci Vrhovnog suda Hrvatske, ali i Slovenije. U poslijepodnevnom dijelu slijede izlaganja na temu "Besplatna pravna pomoć i pristup pravosuđu" te "Alternativne metode rješavanja sporova".

- U prvom će se dijelu raspravljati o organizacijskim temama, s posebnim osvrtom na nastojanja da se uspostavi sustav sudova u čijem će sastavu sudjelovati suci i drugi pravosudni službenici i dužnosnici koji su regrutirani i imenovani na način koji jamči objektivnost, stručnost i transparentnost kriterija, kaže organizator susreta i docent na Katedri za rimsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Milotić. U drugom dijelu će se, raspravljajući o ustroju građanskog pravosuđa, tematizirati uloga i funkcija Vrhovnog suda, s posebnim osvrtom na promjene koje su se zbivale od Zuglina vremena do danas, kao i na plan budućih promjena. Treći dio skupa bavit će se nastojanjem da se kombinacijom postupovnih, izvanpostupovnih i pretpostupovnih čimbenika uz aktivno sudjelovanje raznih pravnih profesija i organizacija ostvari pristupačno i djelotvorno građansko pravosuđe. U tom će se kontekstu posebno raspravljati o dvije teme: o razvoju besplatne pravne pomoći kao pretpostavke stvarnog i aktivnog korištenja procesnih prava te o jačanju uloge alternativnog rješavanja sporova (medijacije i arbitraže) kao komplementarnog dijela sustava pravne zaštite prava građanske naravi. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter