Otvoren žminjski kružni tok

Otvoren kružni tok u Žminju (A. DAGOSTIN)
Otvoren kružni tok u Žminju (A. DAGOSTIN)

Uklanjanjem prometnih barikada s prilaza četverostranom raskrižju Rovinj-Pula-Žminj-Pazin danas je rano poslijepodne dosta prije roka otvoren prvi žminjski kružni tok čime će se značajno popraviti sigurnost prometa na toj lokaciji.

Preglednost raskrižja bila je dosad ograničena zbog prijevoja, zaštitnih ograda i ogradnog zida te velike brzine kojom su se glavnim smjerom (Pazin-Pula) ravnicom kretala vozila što je ugrožavalo sigurnost sudionika u prometu, kazao je prilikom otvorenja v.d. ravnatelj Županijske uprave za ceste Robi Zgrablić davši pritom detaljni pregled tehničkih podataka zahvata. Sagrađeno je raskrižje s prilaznim trakama u duljini od 272 metra, širina asfaltirane prometnice na ulazu u rotor je četiri, u rotoru šest, a na izlazu pet metara. Uz unutarnji prsten je provozni dio otoka u širini od metra i pol izveden od granitnih kocaka. Sagrađen je metar i pol širok nogostup kako bi se Žminj pješački spojio s industrijskom zonom te četiri rampe za sprečavanje arhitektonskih barijera na mjestima prijelaza pješaka preko kolnika. Odvodnja je riješena sa sedam slivnika i stotinjak metara oborinske kanalizacije, a postavljeno je 190 metara zaštitne odbojne ograde.

Rotor je osvijetljen s 11 stupova javne rasvjete, a osobitost ovog kružnjaka su svjetlosni katadiopteri (lampice) postavljeni ukrug samog rotora koji dodatno usmjeravaju vozače na pravilno kretanje. U općinskoj su upravi htjeli biti originalni, pa su s područja teritorija općine otkupili pravu starinsku šternu koju su kao atrakciju postavili u samom središtu raskrižja. Investicija je s tehničkom dokumentacijom i nadzorom koštala oko 1,8 milijun kuna. Oko 90 posto sredstava pribavio je Centar za vozila Hrvatske, a ostatak Općina Žminj (sto tisuća kuna) i ŽUC. Projektant prometnih površina je pulska tvrtka Via-ing, a javne rasvjete pulska tvrtka El Roy. Izvođač radova je pulska Cesta te vlastiti pogon Općine Žminj, dok je nadzor proveo pazinski Učka konzalting. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter