Otvoren virtualni muzej posvecen ?indicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Virtualni muzej posvecen prvom demokratskom predsjedniku srbijanske vlade Zoranu ?indicu, ubijenom u atentatu 2003. godine, u utorak navecer svecano je u Beogradu pušten u rad. Zainteresirani ce se ubuduce moci informirati o ?indicevu životu i radu na portalu www.zorandjindjic.org, pri cemu ce informacije biti dostupne na srpskom, engleskom i njemackom jeziku.

Posjetitelji virtualnog muzeja moci ce vidjeti digitaliziranu pisanu gradu te se upoznati s politickim i akademskim aspektima ?indiceva života i rada.  Portal je u rad pustio srbijanski predsjednik Boris Tadic, rekavši pritom da je ?indic bio kreativan i hrabar covjek s velikim darom za ostvarivanje ideja u politickoj praksi, kao i da je ?indic zaslužan za proces približavanja Srbije Europskoj uniji.

U povodu otvaranja virtualnog muzeja procitano je pismo njemacke kancelarke Angele Merkel u kojem ?indica opisuje kao olicenje otpora diktaturi Slobodana Miloševica i njegova režima. ?indic je bio prvi predsjednik srbijanske vlade nakon pada režima Slobodana Miloševica 2000. i dolaska na vlast Demokratske oporbe Srbije (DOS), a za njegova mandata poceo je proces demokratizacije srbijanskoga društva i korjenitih gospodarskih i socijalnih reformi.


Podijeli: Facebook Twiter