Otvoren turistički sajam ITB u Berlinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijetnja sukoba u Ukrajini te veliki povratak Grčke na scenu teme su koje obilježavaju danas otvorenu najveću svjetsku turističku burzu - ITB u Berlinu.

Na otvorenju je istaknuto da su međunarodni dolasci skočili lani na rekordnu 1,1 milijardu, ali bi taj snažan rast ove godine mogla ugroziti politička kriza u Ukrajini. Osim toga, u zraku visi i pitanje ukidanja viza za ruske građane koji žele u EU, kao i ponovni pad vrijednosti ruskog rublja.

Rast turističkog prometa od 4,5 posto na globalnoj razini, koji za sada predviđaju u Svjetskoj turističkoj organizaciji UNWTO, temelji se upravo na porastu potražnje za putovanjima u Kini i Indiji, ali i Rusiji.

S druge strane, nakon što je praktički potonuo u proteklih nekoliko godina, grčki turistički sektor ove godine očekuje snažan oporavak i vraćanje dobrog dijela turističkog prometa, osobito na njemačkom tržištu, inače najjačem emitivnom i za hrvatski turizam.

Najave s ITB-a ohrabruju, Nijemci imaju volje putovati i ove godine. Jurgen Buchy, predsjednik Udruge njemačkih putničkih agencija (DRV), istaknuo je da se očekuje daljnji rast od čak 5 posto. Rani buking ide dobro, osobito za Mediteran, s time da osobito snažan oporavak njemački touroperatori imaju kod bukinga grčkih destinacija.

Po istraživanju GfK, prodaja je nakon godina smanjenja skočila za čak 52 posto. Da Nijemci i ove godine neće iznevjeriti kao jedna od vodećih nacija po pitanju putovanja, pokazuju i podaci 30 najvećih njemačkih portala za putovanja, kojima je online buking trenutno veći za 11 posto u odnosu na lani.

Komentirajući situaciju na njemačkom tržištu te rast Grčke, Darko Lorencin, hrvatski ministar turizma, rekao je da ne očekuje da bi povratak Grčke mogao utjecati na hrvatsko ostvarenje. Situacija je, rekao je, u očekivanim veličinama bukinga te prožeta optimizmom.

- Nemamo nekih stavki o kojih bi se po tom pitanju trebali brinuti. Stanje pratimo i imat ćemo itekako vremena, ako bude potrebno, djelovati za sezonu, rekao je ministar. Općenito, gospodarski rast u Njemačkoj daje vjetar u leđa većoj potrošnji, a time i većem broju putovanja, istaknuo je Lorencin.

Situaciju u Njemačkoj, barem što se očekivanja o dolascima u Hrvatsku tiče, hrvatski turistički radnici ocijenili su dobrom. Tako je Mato Radić, direktor Predstavništva HTZ u Frankfurtu, kazao da touroperatori najavljuju stabilnu turističku sezonu.

- Nama je prošla godina bila rekordna, i kada bismo ponovili te rezultate, to bi bilo odlično. Najave za predsezonu i posezonu su dobre, no teško je govoriti o tome možemo li očekivati dodatni rast, kazao je Radić.

Ovogodišnji ITB okupio je rekordan broj izlagača. Organizatori ističu da se predstavlja više 10.100 turističkih subjekata iz više od 180 zemalja svijeta.

Za Kupare dosad zainteresirano pet investitora

Darko Lorencin naveo je da u nedjelju istječe javni poziv za iskazivanje interesa investitora za kompleks Kupari. O imenima ministar nije htio govoriti. Doznaje se da se do danas javilo pet investitora, a do kraja javnog poziva očekuje se da će ih biti i nešto više.

Ove godine su, po riječima Lorencina, investicije privatnog sektora dvaput veće nego lani. Naime, prošle godine ulaganja su iznosila 230 milijuna eura, uglavnom u hotelske objekte, dok će turističke tvrtke ove godine uložiti više od 410 milijuna eura. (A. JURIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter