Otvoren treći POREČDOX

Dejan Aćimović, Đelo Hadžiselimović, Nadia Stifanić, Vladimir Torbica, Sanja Radetić Fatorić, Aleksanadar Poropat
Dejan Aćimović, Đelo Hadžiselimović, Nadia Stifanić, Vladimir Torbica, Sanja Radetić Fatorić, Aleksanadar Poropat

Treći festival dokumentarnog filma POREČDOX otvorila je danas u foajeu porečkog kina dogradonačelnica Nadija Štifanić Dobrilović.

- Jako smo ponosni što vam možemo predstaviti najveći POREČDOX do sada s trinaest filmova kroz šest dana. Počeli smo skromno prve godine i kroz četiri dana prikazali četiri filma te uspjeli privući 220 posjetitelja. Ove smo godine obogatili zabavni program s tematskim večerima u Rock Cafeu te edukativnom radionicom montaže i produkcije, rekao je direktor festivala Aleksandar Poropat.

Ravnateljica porečkog Otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić zahvalila je svim sponzorima koji su unatoč krizi podržali ovaj festival.

- Nakon prvogodišnje skepse podržali smo ovaj festival i prepoznali ga kao jedan dobar projekt. Meni osobno kao profesoru u školi puno znači što će mladi moći sudjelovati na radionicama i imati priliku pogledati filmove, kazao je Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije.

Selektor i moderator festivala Đelo Hadžiselimović rekao je da je ovo najbrže rastući festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj te da se nada da će svi posjetitelji uživati gledajući filmove.

- S Istrom imam posebnu vezu i svoj prvi film sam snimio ovdje. Presretan sam da će u ovo vrijeme sultana, izbora i vjetrova ljudi u Poreču vidjeti kvalitetne filmove. Jako mi je drago što sam večeras ovdje, rekao je redatelj filma Kralj Dejan Ačimović, s kojim je zakazano druženje nakon projekcije filma.

Osim Ačimovićevog Kralja posjetitelji su danas mogli pogledati film "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević, a za 20.30 bilo je zakazano otvorenje izložbe fotografija Dejana Štifanića.

Sutra će posjetitelji moći pogledati film "Zvjezdani glasnik Galileo Galilei" zagrebačke redateljice Nane Šojlev u 17.30 i besplatnu projekciju filma "Panj pun olova" Branka Schmidta u 19 sati. "Slava kurvi", film Michaela Glawoggera, nagrađen od žirija na filmskom fetivalu u Veneciji, prikazat će se u 19.45 sati nakon kojeg će se posjetitelji moći zabaviti na tematskom aferpartyju "World music" u Rock Cafeu. (J. PRODAN, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter