Otvoren šesti Rovinj Photodays

Na rivi atraktivna izložba 'Prijatelji mora - velikani hrvatske fotografije 50-ih' (A. KANCELAR)
Na rivi atraktivna izložba 'Prijatelji mora - velikani hrvatske fotografije 50-ih' (A. KANCELAR)

Izložbom finalista ovogodišnjeg natječaja u rovinjskom Multimedijalnom centru otvoren je šesti fotografski festival Rovinj Photodays, za svijet fotografije događaj godine ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji, a na otvaranje su pristigli brojni umjetnici i ljubitelji fotografije. Na izložbi su predstavljeni radovi po tri finalista iz devet kategorija, izabrani između 7.500 fotografija pristiglih na natječaj. Predsjednica žirija Markita Franulić naglasila je da je najviše radova pristiglo za kategorije pejzaža, arhitekture i umjetničkih koncepata, ali je i u ostalima bila jaka konkurencija pa se izbor najboljih odvijao u nekoliko faza.

Direktor festivala Denis Redić na otvaranju je podsjetio da svi nominirani i nagrađeni radovi ulaze u fundus zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Naglasio je i međunarodnu dimenziju Photodaysa, koji surađuje sa zemljama u okruženju, a ove ga godine posjećuju umjetnici i teoretičari fotografije iz New Yorka, Londona i Pariza. Zahvaljujući suradnji s hotelijerskom kućom Maistra, festival se na najbolji način uključio u kulturnu turističku ponudu.

Prilikom otvaranja najavljen je ovogodišnji bogati službeni program festivala, u sklopu kojeg je pripremljen čitav niz fotografskih izložbi domaćih i svjetskih majstora fotografije, stručnih predavanja i radionica te drugih sadržaja. U razmaku od dva sata otvorene su četiri izložbe.

U crkvi sv. Tome otvorena je izložba dobitnika ovogodišnje nagrade za životno djelo Photodaysa Josipa Klarice, na kojoj je izložen izbor njegovih fotografija od 1976. do 2011. godine. Predstavljajući umjetnika čija djela nadvisuju bilo koje vrijeme i prostor, kojem je film predavao Miloš Forman, a književnost Milan Kundera, Osrečki Jakelić je istaknula da se dodjelom ove nagrade ne podvlače crte, već sumira dosadašnji umjetnički rad.

Klarica slika fotoaparatom koji je sam izradio kao repliku Martensove panoramske kamere iz 1844. godine pa je njegov stvaralački rad bez uporabe novih tehnologija tim značajniji. Za Marinu Viculin, ravnateljicu Klovićevih dvora, njegove fotografije djeluju originalno i moćno, a njihova se struktura ne može dobiti novim tehnikama.

U photo art galeriji Batana premijerno je otvorena izložba jednog od najboljih fotografa suvremene hrvatske scene Ivana Posavca "Lice obasjano mjesečinom". Predstavljajući izložbu Viculin je naglasila da se Posavec, suprotno od stvaranja u ranijim fazama, opredijelio za minimiziranje događanja i vidljivosti.

Suvremena fotografska umjetnost, ovaj put međunarodne scene, predstavljena je izložbom "Sin_tesis" u Zavičajnom muzeju. Izloženi su najbolji radovi četverogodišnjeg fotografskog projekta "SI FEST" (Savignano immagini festival). Matteo Tosi, dogradonačelnik Savignana, i Antonio Sarpieri, pročelnik za kulturu, pojasnili su da je projekt nastao fotografskim propitivanjem utjecaja industrije na okoliš, a u njemu su sudjelovali neki od najuspješnijih svjetskih predstavnika suvremene fotografske scene.

U muzeju je otvorena i retrospektivna izložba neorealista Marija Giacomellija, koja kazuje zašto je Giacomelli bio u fotografiji ono što je Fellini bio na filmu. Ova je izložba postavljena u produkciji CRAF-a iz Spilinberga, a kustos joj je Walter Liva, česti gost Photodaysa.

I ove godine na rivi je postavljena atraktivna izložba pod nazivom "Prijatelji mora - velikani hrvatske fotografije 50-ih", koja donosi odabir najboljih hrvatskih autora tog vremena iz fundusa nacionalnih i privatnih zbirki. Tu su i tradicionalne izložbe Pixella, fotografska revija ReFoto i Fotogarda. (Aldo POKRAJAC; snimio Andreas KANCELAR)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter