Otvoren Sa(n)jam knjige u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suvremenom reinterpretacijom tradicionalne istarske glazbe u režiji grupe Veja u podne u vrtu Doma hrvatskih branitelja poceo je ovogodišnji, 17. po redu Sa(n)jam knjige u Istri - Pulski festival knjiga i autora.

Voditelj ceremonije otvaranja bio je, kao i uvijek Vojo Šiljak koji je prisutne podsjetio na sve partnere i sponzore Sajma, ali i na dvije važne obljetnice - 50 godina od Andricevog primanja Nobelove nagrade i 30 godina od Krležine smrti.



Pozdravnim su se govorima publici koja je nestrpljivo cekala na kiši obratili i predstavnici Grada Pule i Istarske županije, a ekipi koja je sajam postavila na noge zahvalila se direktorica Magdalena Vodopija.

- Ove je godine padala kiša po knjigama hrvatskih nakladnika. Obešcastili smo knjigu i dopustili smo da se prodaje za dvije kune, stoga je došlo vrijeme da ponovo pocnemo cijeniti trud i rad onih koji rade na knjigama. Ovom se priliku želim zahvaliti svima koji su radili na ovogodišnjem sajmu i postavili knjigu na mjesto koje joj pripada, kazala je Vodopija.



Cast da otvori sajam pripala je sarajevskom scenaristu i pjesniku Abdulahu Sidranu koji je napomenuo da iako svi od njega ocekuju da vedrim ocima gleda sadašnjost i raduje se buducnosti to ipak ne može napraviti.

- Zarad obicaja pokušat cu biti optimistican i pronaci nadu. No gdje ju tražiti? Mislim da se ona može naci u kulturi naših mladih ljudi koja nam je zajednicka. Ta otkacenost i humor, to gledanje na prošlost, sadašnjost i buducnost iskrivljenim pogledom mogla bi biti spas za knjigu koja ne smije biti udaljena od života, kazao je Sidran.

Sa(n)jam knjige u Istri ostaje otvoren do 11. prosinca, a svi knjigoljupci moci ce birati izmedu 15 tisuca naslova cak 200 hrvatskih izdavaca. 


Podijeli: Facebook Twiter