Otvoren Sajam knjige u Istri

Otvaranje Sajma knjige u Istri (N. LAZAREVIĆ)
Otvaranje Sajma knjige u Istri (N. LAZAREVIĆ)

- Svaki put kada se događa nešto što je u vezi s knjigama na pamet mi pada jedan drevni egipatski tekst koji se zove "Pohvala piscima". Tekst je nastao stotine godina prije nove ere, kada nije postojala književnost, kada Homera još nije bilo i kada ni stare Grčke nije bilo na kartama, ali ipak je zapisan. "Riječ je jača od mjedi i vječnija od piramida". To je zapisao jedan veliki idealist i bio je u pravu. Ovom mišlju proglašavam 19. sajam knjige u Istri otvorenim, kazala je ruska spisateljica Tatjana Tolstaja na otvorenju pulskog festivala knjiga i autora u dvorištu Doma hrvatskih branitelja.

Sajam knjige u Istri bit će otvoren do 15. prosinca, a u njegovom su žarištu tri teme: Socijalizam na klupi, Izlet u Rusiju i Vojvodina - regija u regionu. U sljedećih deset sajamskih dana, u sklopu 90 događaja bit će predstavljeno 250 pisaca, a ljubitelji knjiga moći će birati između 15 tisuća naslova 250 hrvatskih i stranih nakladnika.

Direktorica sajma Magdalena Vodopija je kazala da manifestacija ove godine ima monumentalan program, ali da će o njegovoj kvaliteti kao i uvijek odlučiti čitatelji.

- Ovaj sajam izrastao je iz grada Pule koji živi nekim svojim životom. Ne znam podsjeća li me više na Calvinov nevidljivi grad ili na Kovačev grad zrcala, ali upravo u tom zrcalu danas vidim sajam koji stvaraju neku čudni individualci. Oni su ovaj sajam otvorili svima baš kao Pula koja je drugačija i koja voli drugačije. Ovaj sajam posvećujem svim čitateljima i posebno našem idealnom čitatelju kojeg više nema među nama, legendarnom pulskom rendgenologu, esperantistu, poliglotu, ali iznad svega istinski velikom pulskom čitatelju dr. Ivi Borovečkom čije ime nosi i naša nova nagrada za najčitatelja sajma, kazala je Vodopija na otvorenju.

Ceremoniju otvaranja vodio je vječito razigran i komičan Vojo Šiljak koji je predstavio partnere i sponzore festivala, a za glazbeni uvod pobrinuli su se Nenad Sinkauz i Nenad Kovačić koji su pomiješali slavenske melodije i industrijske zvukove i na taj način spojili ruske i socijalističke teme sajma.

Prisutne je pozdravio i pomoćnik ministrice kulture Andree Zlatar Violić Vladimir Stojsavljević, koji ih je prisjetio da je u knjigama sav onaj sadržaj koji nam može odgovoriti na brojna pitanja o nama i svijetu i zajedno sa Shakespeareom zaključio da je "sjeme budućnosti zasađeno u prošlosti".

Istarski župan Valter Flego je svima poželio da i 20. sajam dočekaju uz knjigu, dok je dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci potvrdila da Pula ima status grada knjige.

Vrata sajma otvorena su svakoga dana od 9 do 21 sat, a ljubitelje knjiga očekuju popusti od 10 do 70 posto. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter