Otvoren Pula Boat Fair

Svečano otvorenje sajma
Svečano otvorenje sajma

Od danas se u Marini Veruda održava trodnevni Pula Boat Fair, 7. međunarodni sajam proizvođača i distributera brodske opreme i brodova. Pod velikim šatorom više od stotinu je izlagača, domaćih i stranih, uglavnom proizvođača opreme, uz mnogo elektronike i nešto nautike. Organizatori iz Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore u Puli i izvršni organizator Motortech Consulting u ime Strukovne grupe proizvođača brodske opreme najavljuju ga kao najbolji sajam do sada. Stigla je jaka delegacija iz Srbije: iz Vojvodine, Beograda, Šapca, Valjeva i Sremske Mitrovice došlo je 20-ak gospodarstvenika, a tu su i tvrtke iz Italije, Slovenije pa i Nizozemske i Velike Britanije te prvi put na pulskom sajmu i jedna turska tvrtka, Elkon, proizvođač rasklopa za velike brodove. Sajam je otvoren do petka, od 10 do 19 sati.

Modul, hibridni motor i mala jahta iz Pule

Izlagače i posjetitelje na svečanom otvaranju pozdravili su u ime organizatora Jasna Jaklin Majetić i Livio Bolković, a u ime pokrovitelja dožupanica Viviana Benussi i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

- Samo u šatoru je vrijednosti nekoliko milijuna eura izložbenih proizvoda, pored brodova koji su vani. Uglavnom su to polovni brodovi, išli smo na tu koncepciju jer ovo nije nautički, već sajam proizvođača brodske opreme i brodova. Ovogodišnji je iskorak i modul vrijednosti 120 tisuća eura, zajednički proizvod Motortecha i brojnih partnera iz Hrvatske i Europe. To je emergency modul za gradnju 722. U slučaju nužde to je potpuno neovisna jedinica koja ima sve u sebi, od dovoda goriva, ventilacije, automatskog zatvaranja i otvaranja žaluzina. Modul se zavari na brod i postaje njegov sastavni dio. Proizvod je uglavnom domaće pameti, uz stranu opremu, recimo, motor je njemački, ali ima tu i Končarovih proizvoda, riječke Armature, Škampa i naravno Uljanikove Tvornice opreme u Vodnjanu koja je izradila kontejner. U Motortechu smo sve projektirali i objedinili, kaže direktor Bolković.

Motortech izlaže i najnoviji hibridni dizel motor nastao u suradnji s pulskom Temom koja je izradila elektromotor i tvrtkom Initra iz Ljubljane koja stoji iza baterijskog sustava. Dizel motor koristi se pri vožnji na otvorenom moru i za to vrijeme puni bateriju, a pri ulasku u luke ili ekološke zone prebacuje se na električni motor. Osim što je ekološki, znatno smanjuje i potrošnju goriva te za vrijeme vožnje na električni sustav stvara dodatni ugođaj kao na jedrilici, kaže nam Igor Rimaj iz Initre. Nakon Pule ovaj hibrid predstavit će se na sajmu u Amsterdamu sljedećeg mjeseca.

Svjetsku premijeru na pulskom sajmu ima mala jahta/obalni gliser koji je projektirao i izgradio Branko Barbić. Uljanikov inženjer nakon odlaska u mirovinu posvetio se vlastitom biznisu u tvrtki Blueway. Barbić nam pojašnjava da njegov inovativni projekt pruža mogućnost plovidbe od jedne do 12 nautičkih milja kada se potpuno zatvara tendom. Prima osam putnika, dužine je šest metara, s motorom od 140 konja s hidrauličkim upravljanjem i neobičnim ulazom na brod s prednje strane i sunčalištem velikim kao na 10-metarskom brodu. (Duška PALIBRK, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter