Otvoren prvi Pula Jazz Festival


Prva večer prvog Pula Jazz Festivala koja se održala u nedjelju navečer na terasi Doma hrvatskih branitelja prošla je u znaku jazz, blues i soul klasika te etno zvukova u autorskoj verziji.

Večer je otvorio trio predvođen Borom Lukićem, poznatim pulskim gitaristom kojeg je voditeljica programa Andrea Milohanić nazvala karizmatičnim a kojem su se na bini pridružili kontrabasist Zvonimir Šestak i bubnjar Adriano Bernobić.

Nakon što su publiku opustili jazz standardima, na red je došla grupa Orlan predvođena Olegom Kireyevim, inače idejnim začetnikom festivala i vrsnim glazbenikom. On i njegovi prijatelji publici su priuštili glazbeno putovanje u podneblje odakle potječu a to je ruska regija Baškorostan pa im se i album zove "Bashkir caravan". Iako se u početku činilo da će putovanje biti sporo i malo nategnuto uskoro su prebacili u višu brzinu i koncert podigli na jedan viši nivo. Njihova glazba je zbilja savršeno izjednačen spoj tradicijskog i modernog, dovoljno sjetnog i kada treba dinamičnog a sve to zvuči jako prijemčivo i lako dopire do publike te stvara posebnu atmosferu.

Večer je zaključio Roy Young, čovjek koji publiku prvo osvoji svojim vokalnim sposobnostima a onda se pokaže i kao savršen animator i komunikator. Klasične jazz skladbe u njegovoj izvedbi dobivaju novi život poput "Summertime" izvedene u neobičnoj verziji uz pjevačicu Jelenu Jovović.

- Volim jazz, ali ja sam više čovjek za blues i soul, priznao je u jednom trenutku Young koji je nastupio uz neke članove Orlana. Posebnu počast odao je čovjeku radi kojeg je sam postao pjevač i kojeg je nazvao "soul bratom broj 1" a to je James Brown. Za vrijeme izvedbe legendarne Brownove "I feel good" na pozornicu je pozvao tri dame i dva gospodina iz publike da mu pomognu, dok je publiku na terasi natjerao da zapjeva "I feel alright!". Pred kraj mu se na bini pridružio i Kirejev, njegov "brat po drugoj majci" kako ga je nazvao, a pulski nastup Young, bend i publika okončali su zajedničkom izvedbom legendarnog himničnog Beatles klasika "Hey Jude". (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter