Otvoren prvi Agrolagunin "Malvazija May Day"

Eminentni britanski stručnjaci u Agrolaguninom podrumu
Eminentni britanski stručnjaci u Agrolaguninom podrumu

Ugledni britanski vinski novinar Oz Clarke i britanski stručnjak za brendiranje vina Tony Hodges otvorili su danas u Poreču u Agrolaguninoj kušaonici prvi "Malvazija May Day", svibanjski praznik malvazije, kojim se Agrolaguna kao najveći istarski proizvođač vina nastoji priključiti svjetskim trendovima u obilježavanju istaknutih vinskih datuma kroz godinu.

"Malvazija May Day" počeo je ručkom za članove hrvatskog Sommelier kluba i novinare, na kojem su uz riblji meni predstavljana Agrolagunina vina cabernet sauvignon rose, pinot sivi, chardonnay, svježa malvazija, malvazija Festigia (sva iz berbe 2012.), zatim malvazija reserva 2011., castelo 2011. te desertna vina muškat žuti i porečki muškat ruža.

Direktor Agrolagune Goran Kramarić zahvalio se savjetnicima iz Velike Britanije na suradnji, koja seže u 2009. godinu, te pojasnio da je cilj posjeta Clarkea i Hodgesa ocjena cjelokupne berbe 2012. godine u vinogradima Agrolagune.

Oz Clarke je najprije ukazao da se Agrolagunina vina iz godine u godinu mijenjaju, da ovdje naprosto ne postoji "obična berba" jer svaka je godina drugačija. Minula je godina bila jako teška zbog suše, no izazovne uvjete u vinogradu Agrolaguna je uspjela pretočiti u svježa, aromatična i pitka vina, zaključio je Clarke. Dodao je da je vrlo "optimističan procjenjujući što bi vina iz berbe 2012. mogla postići".

"Problem s ovim vinima je što te naprosto zovu da ih piješ još", naglasio je također Clarke, a iako je to zvučalo kao šala, dodao je da je u svom bogatom kušačkom i ocjenjivačkom iskustvu često nailazio na vina koja zaslužuju visoku ocjenu, ali nisu izazovna, ne potiču kušača da ih pije. K tome, vrlo pozitivnim i poticajnim ocijenio je činjenicu da svako Agrolagunino vino potječe iz jednog točno određenog vinograda, a svi su ti vinogradi u krugu od pedesetak kilometara, što je po njemu "izazov za nove ambiciozne korake".

Tony Hedges je dodao da je lajtmotiv ovogodišnjeg kušanja Agrolaguninih vina riječ "lakoća", koju je izgovorio na hrvatskom. Što to znači, pojasnio je metaforički: "Kad prođeš kroz tunel kroz Učku i uđeš u Istru, čini ti se kao da letiš na oblacima, kad dođeš u neki ovakav prostor, susrećeš lakoću hrane, vina i svega na stolu, i to je sve skupa - lakoća življenja u Istri u 21. stoljeću".

Tijekom dana Clarke i Hodges sudjelovali su u stručnim degustacijama cjelokupne palete Agrolaguninih vina, a nakon ručka za stručnjake sommeliere i novinare, uslijedila je i večera za nešto širi krug uzvanika na kojoj se Clarke također detaljnije osvrnuo na potencijale Agrolaguninih vina, pogotovo malvazije čiji je prvi "svibanjski praznik", pokrenut u kolopletu rimskih, keltskih i ilirskih tradicija, uz ugledne goste, postavio temelj budućim tradicijama praznovanja vina u Istri. (piše D. ŠIŠOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter