Otvoren peti "Festival dell'Istroveneto"

Mimohod festivalske skupine središtem grada
Mimohod festivalske skupine središtem grada

Podizanjem festivalske zastave, u Bujama je svečano otvoreno peto izdanje međunarodne manifestacije "Festival dell'Istroveneto - Festival istromletačkog narječja". Tom simboličnom činu prethodio je mimohod gradskim središtem u kojemu su sudjelovali članovi Limene glazbe ZT Buje, karnevalska skupina ZT Buje s venecijanskom odorom i maskama, kostimirana skupina "Al tempo di Tartini" Zajednice Talijana Piran, učenici bujske Talijanske osnovne škole i drugi sudionici.

Nakon mimohoda, učenici TOŠ Buje Valentina Perić Turčinović, Lorenzo Balanzin, Mitja križovnik i Nina Vorić recitirali su stihove iz knjige Valtera Turčinovića.

Festival istromletačkog (istrovenetskog) narječja organiziraju Talijanska Unija, uz potporu i pod pokroviteljstvom Grada Buja, Istarske županije, Narodnog sveučilišta u Trstu i Regije Veneto s ciljem vrednovanja i zaštite tog narječja koji predstavlja jezik svakodnevne komunikacije, ali i kulture pripadnika talijanske manjine u Istri, Rijeci i Kvarneru, Slovenskom primorju, te se koristi i u dijelu Furlanije i Julijske pokrajine. Festival je međunarodnog karaktera i povezuje tri zemlje - Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.

To je svojevrsna smotra kulturnog stvaralaštva pripadnika talijanske nacionalne manjine, pa je festival ispunjen literarnim scenskim i glazbenim ostvarenjima. Tako je već nakon otvaranja počeo prvi dio smotre dramskih skupina pod nazivom "Su e xo pel palco" (Gore-dolje po pozornici). Prve večeri nastupili su glumci amateri iz Brtonigle, Savudrije, Materade…, a slijedili su scenski nastupi malih kazališnih skupina odraslih i djece iz ostalih okolnih zajednica Talijana. U večernjim satima posjetitelji su imali priliku vidjeti autorsku predstavu "Una vita da cantare/Otpjevani život" Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Tekst je napisala i za kazalište prilagodila glumica tog kazališta Rosanna Bubola iz Buja.

Drugog dana Festivala u bujskoj Talijanskoj osnovnoj školi počele su didaktičke radionice za djecu o istromletačkom narječju, a počeo je i glazbeni dio festivala Dimela cantando. Domaćin prve večeri glazbenog festivala je Muggia (Milje), u petak navečer koncert se nastavlja u Kopru, a završni festival i podjela nagrada je u subotu navečer u Bujama. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

OPIRNIJE U TISKANO IZDANJU 3. LIPNJA


Podijeli: Facebook Twiter