Otvoren Oleum Olivarum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Masline i vrhunska maslinova ulja ovog vikenda vladaju u Krasici kraj Buja gdje je u subotu u prisutnosti brojnih maslinara, uljara i drugih posjetitelja otvorena 13. medunarodna manifestacija Oleum Olivarum.

Okupljenima su se obratili županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic i bujski gradonacelnik Edi Andreašic koji je i otvorio ovaj popularni dvodnevni susret maslinara i sajam maslinovog ulja.

Domaci su se maslinara sastali i razmijenili iskustva s kolegama iz talijanskog regionalnog parka Colli Euganei, dok su u poslijepodnevnim satima clanovi Mjesnog odbora Krasica pripremali tradicijska jela poput palente s broskvom i špalete, naravno, na maslinovom ulju.

U sajmenom dijelu petnaestak izlagaca iz Istre i Italije nudi svoje tekuce zlato, ali i druge slasne proizvode poput meda i soka od jabuke te opremu i mehanizaciju za maslinarstvo.

Oleum Olivarum je pokrenut s ciljem unapredivanja i valorizacije maslinarstva kao i njegovog povezivanja s turistickom ponudom, a u njegovom se sklopu vec osmi put održava i istoimeni likovni natjecaj u kojemu ovom prigodom sudjeluje 150 autora iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Njemacke.

U meduvremenu je prerastao u priznatu manifestacija na kojoj se ocjenjuju vrhunska maslinova ulja. Prve je godine ocijenjeno svega 18 uzoraka, dok ih je ovaj put pristiglo rekordnih 144 iz Istre, s kvarnerskih otoka, iz Dalmacije i Slovenskog primorja.

Priznanja najboljim maslinarima bit ce urucena u nedjelju u 18 sati, a manifestacija, koju organiziraju Mjesni odbor Krasice, lokalna Zajednica Talijana i Bujska Turisticka zajednica, uz pokroviteljstvo Grada Buja i Istarske županije, završit ce puckim veseljem uz glazbu Trija Šaltin.


Podijeli: Facebook Twiter