Otvoren novi kat Zaštitne radionice Tekop Nove u Šijani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prigodnim umjetničkim programom u kojem su nastupili mališani Dječjeg vrtića "Dado" iz Štinjana, kojeg su pratili brojni uzvanici, otvorene su danas nove prostorije, odnosno kat Zaštitne radionice Tekop Nove u Šijani. Kako je u uvodno istaknuto ova je zaštitna radionica osnovana 2003. godine od strane Istarske županije, Grada Pule i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, a s radom je započela 2004. godine. 

Više od 51 posto radnika s invaliditetom

Glavni cilj radionice, istaknuto je danas, jest zapošljavanje upravo osoba s invaliditetom pa ona mora imati više od 51 posto osoba s invaliditetom. Danas Tekop Nova zapošljava ukupno 30 zaposlenika od čega 17 osoba s invaliditetom.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom svima je danas čestitala i zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar navodeći kako Istarska županije puno čini za osobe s invaliditetom, a dokaz tome jest i ova radionica koja ima veliki broj poslovnih partnera i kvalitetne proizvode.       

- Želja nam je da se Tekop Nova i dalje razvija, da razvije svoj brend, kazala je Ćakih Kuhar te svim radnicima i upravi poželjela uspješan nastavak poslovanja.

Slobodan Kapor iz SSSH-e, u ime Upravnog vijeća ustanove kazao je da će novi poslovni prostori Tekop Novi osigurati uvjete potrebne za daljnji rast i razvoj. Podsjetio se i da je u povijesti bilo potrebno prevladati brojne poteškoće u poslovanju, no sve se to uspjelo i danas je ova zaštitna radionica respektabilan poslovni subjekt koji godinu završava "u plusu" na ponos svima, zahvaljujući se Puli i Istarskoj županiji na pomoći u poslovanju ali i prostoru kojeg je ovoj radionici donirao Grad Pula. 

Vrijedni radnici na zahtjevnom tržištu

Okupljenim se obratila i ponosna ravnateljica Mihaela Zubić zahvalivši se prvenstveno svim svojim djelatnicima, a zatim i osnivačima, svojim prethodnicima te poslovnim partnerima i izvođačima radova.

- Djelatnici Tekop Nove dokazali su da se svojim radom i trudom mogu nositi sa zahtjevnim tržištem i na tome im hvala. Bez njih ova zgrada ne bi imala nikakvu vrijednost, kazala je Zubić, a njezinim čestitkama pridružio se i pulski gradonačelnik Boris Miletić. Prisjetio se, kako je kazao, problema koji se pojavio prije nekoliko godina, kada se radionica morala iseliti iz svojih starih prostorija u vlasništvu Arena trikotaže.

- Umjesto problema mi smo vidjeli šansu i danas kada stojim ovdje mogu biti zadovoljan i reći da su ovo puno bolji prostori nego što su bili oni stari. Tekop Nova primjer je priče o zajedništvu; o zajedništvu Grada, Županije, Sindikata i svih djelatnika i samo tako možemo prosperirati, zaključio je Miletić.       

Radovi vrijedni tri milijuna kuna

Inače, pulska Zaštitna radionica je proširenjem, odnosno dograđivanjem prvog kata dobila novih 438 četvornih metara poslovnog prostora koji je u potpunosti prilagođen za pristup i rad osobama s invaliditetom, a ugrađen je i potreban lift. Radove, koji su započeli početkom lipnja, izvodilo je pulsko poduzeće "Iza duge", a uobičajen rad u prizemlju se tijekom cijelog procesa nije prekidao.

Financijska sredstva za projekt u vrijednosti od gotovo tri milijuna kuna dobivena su putem natječaja od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, odnosno Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Dogradnjom se napokon riješilo dugogodišnje pitanje prostora ove ustanove - zgrada s novim katom ima 911 kvadrata te dodatno poboljšane uvjete rada za sve djelatnike, a posebno za osobe s invaliditetom. Na prvom katu planiraju se smjestiti kancelarije i radionica te se ustanova planira još više otvoriti građanstvu na način da šivaju po mjeri, prepravljaju odjeću i obavljaju sve sitne prepravke za što postoji veliki interes Puljana. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter