Otvoren natjecaj za nagradu "Mate Balota"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nagrada "Mate Balota" za rukopis je godišnja nagrada koju je utemeljila udruga Susreti na dragom kamenu 2007., a dodjeljuje se svake godine proznom ili pjesnickom tekstu na cakavštini, na istriotskom dijalektu, rukopisu na našem književnom ili stranom jeziku koji autenticno izražavaju posebnosti istarskog podneblja ili se u publicisticko-znanstvenom uratku bave jezikom, vremenom i prostorom tradicijske cakavske kulture.

Nagrada je prije svega namijenjena nekomercijalnim autorima u potrazi za izdavacem, autorima "male književnosti" i specificnih tekstova vezanih za naše dijalektalne kulture ili sadržaje koji iz optike zavicajnog krajolika ili pak iz neke druge vizure govore o nama samima. Natjecaj želi u prvom redu vrednovati i promicati paradigme jadranskog cakavskog prostora.

Nagraduju se rukopisi koji cine cjelovitu pjesnicku zbirku ili tekstovi koji zaokružuju jednu knjižnu cjelinu. Nagrada za najbolji rukopis objavljuje se u izdanju organizatora natjecaja u sklopu biblioteci Knjige susreta.

Natjecaj je otvoren do 1. studenog, organizator je udruga Susreti na dragom kamenu, a suorganizator Gradska knjižnica i citaonica Pula. Natjecaju mogu pristupiti svi autori s rukopisom koji nije bio vec objavljivan.

U vrednovanju ce se pažnja pokloniti prije svega tekstovima koji se na literaran ili znanstveno-publicisticki nacin doticu cakavske ili druge dijalektalne kulture, povijesti i specificnih društvenih i znanstvenih fenomena našeg zavicajnog prostora.

Na natjecaj treba poslati cjeloviti rukopis pjesnicke zbirke ili rukopis koji cini cjeloviti sadržaj knjige. Rukopisi se šalju u tri primjerka, na CD-u ili putem e-maila.

Autor treba poslati i kratku biografiju, adresu i izjavu da rukopis nije u cjelini bio objavljivan. Tekstove ili CD treba poslati na adresu: Gradska knjižnica i citaonica Pula, Kandlerova 39, 52100 Pula, ili na e-mail: [email protected].

Radove ce vrednovati strucna komisija.


Podijeli: Facebook Twiter