Otvoren muzej Mussolinijevih vojnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Trstu je ovih dana otvoren privatni muzej, prve te vrste u Italiji, posvecen vojnim postrojbama kvislinške tvorevine Repubblica sociale, koje su se od 1943. do 1945. borile na strani nacista.

Tvorac muzeja je Talijan stalno nastanjen u Švicarskoj, Carlo Alfredo Panzarasa, koji je kao 16-godišnjak pristupio redovima postrojbe Decima Mas, koja je u Istri i na slovenskom krasu poznata po nizu zlodjela pocinjenih nad civilnim stanovništvom.

Na površini od oko 300 kvadrata izložene su uniforme, oružje i slike dobrovoljaca koji su nakon 8. rujna 1943. nastavili rat uz bok s nacistickom Njemackom. Muzej raspolaže bibliotekom s više od pet tisuca knjiga, bogatom arhivom snimaka i originalnih dokumentaraca te prostranom dvoranom za održavanje predavanja, a posvecen je "prešucenoj povijesti boraca koji su obranili cast nacije i pokušali zaustaviti prodor Jugoslavena na talijanskoj istocnoj granici".

Nošen vjetrom povijesnog revizionizma, koji je jace zapuhao u Italiji nakon što je kontroverzni publicist i novinar Giampaolo Pansa objavio knjigu "Il sangue dei vinti" (Krv poraženih), muzej cini operativni dio aktivnosti novoosnovanog Instituta za povijesna i vojna istraživanja 20. stoljeca ciji je cilj osvijetliti "nepoznate stranice povijesti svih onih dobrovoljaca koji su bili na drugoj strani barikade tijekom dugog i krvavog gradanskog rata u Italiji".

Interpretacija partizanske borbe u Italiji protiv nacifašista kao gradanskog rata vodi do relativizacije vrijednosnih sudova, ali za pobornike tog revizionizma to je jedini put k sveopcoj narodnoj pomirbi Talijana. Utemeljitelj muzeja i Instituta Panzarasa objašnjava da je izabrao Trst kao sjedište muzeja jer je to grad koji je najviše platio u borbi protiv jugoslavenskih partizana i jer su Tršcani, bolje nego drugdje, sposobni prepoznati i shvatiti poruku muzeja i Instituta.

Posjetili smo muzej dok su još pripremali prostorije i od djelatnika dobili i ekskluzivnu sliku koja prikazuje celnika postrojbe Decima Mas Junija Valerija Borghesea (1906. - 1974.) dok vrši smotru dobrovoljaca Decime Mas u Puli.

Poznato je da je Borghese, koji je nakon rata osuden na 12 godina zatvora zbog kolaboracionizma (izdržat ce tek cetiri godine zatvora), krajem rata planirao morski desant na Istru s ciljem zaustavljanja Titovih partizana. U sijecnju 1945. godine dobrovoljci Decime Mas vodili su žestoke sukobe s pripadnicima Titovog IX. vojnog korpusa kod Trnove nedaleko od Gorice, a u tim je sukobima sudjelovao i utemeljitelj muzeja Panzarasa.

Valja podsjetiti da je nakon rata Borghese pristupio neofašistickoj stranci Movimento sociale Fiamma Tricolore Giorgia Almirantea te je sudjelovao u osnivanju nekoliko organizacija krajnje desnice koje su pocinile niz teroristickih atentata. Godine 1970. bio je medu organizatorima neuspjelog vojnog puca koji je namjeravao srušiti talijanske demokratske institucije.


Podijeli: Facebook Twiter