Otvoren muzej automobila Ferdinand Budicki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 
Muzej automobila Ferdinand Budicki otvoren je danas javnosti u prostorima bivše tvornice Pluto u zagrebačkoj Ulici Ljudevita Posavskog u kojem je izloženo 30-tak modela oldtimer automobila, oko 20 motocikala te razni foto i video materijali vezani uz povijest automobilizma u Hrvatskoj.

Nakon jučerašnjeg svečanog otvaranja za VIP goste muzej danas su posjetili prvi posjetitelji koji su između ostalog mogli vidjeti vrijedne primjerke starih automobila poput poznatog Fordovog Modela T iz 1922. godine ili Nash Standarda Sixa iz 1928. te druge vrijedne modele antiknih automobila.

Pored automobila izloženi su i motocikli kao i tricikl vozilo Velorex Oscar proizveden u Čehoslovakoj 1956. godine.

Voditelj muzeja Valentino Valjak rekao je da su svi automobili privatno vlasništvo i većinom su registrirani i tehnički ispravni.

Kako je riječ o privatnim eksponatima postav izložbe će se mijenjati i nadopunjavati, dodao je. Osim izložbi antiknih vozila u muzeju će se održavati mnogobrojne tematske izložbe fotografija, tehničke radionice, predavanja i tribine, restauracije, projekcije filmova te druge manifestacije, dodao je.

Osim izložbe automobila posjetitelji mogu vidjeti i niz fotografija i materijala o Ferdinandu Budickom, Zagrepčaninu koji je u Zagreb prvi došao s automobilom marke Opel u travnju 1901. i koji se smatra ocem hrvatskog automobilizma.

Riječ je o muzeju koji je pokrenuo Olditmer klub Ferdinand Budicki. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter