Otvoren Motovun film festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lepršavim plavim kovertama koje su poletjele s drevnog motovunskog zvonika, gestom kojom su organizatori po obicaju iskomentirali proteklu godinu, u ponedjeljak navecer otvoren je 12. Motovun film festival.

Neobicnoj sceni koja je prije slicila na latinoamericke nogometne stadione prethodilo je "liturgijsko slavlje" u kojem su hrvatski književnik Boris Dežulovic i slovenski glumac Radko Polic molitvom pod naslovom "Zdravo korupcijo, milosti puna" na satirican nacin osvrnuli na vec dugo aktualnu hrvatsku zbilju temu posebno se osvrnuvši i na stanje na državnoj dalekovidnici.

Da optimizma ipak ne fali na motovunskom festivalu pokazala je pjesma montipajtonovaca Always look on the bright side o life koju su zajedno s glazbenom matricom zapjevali posjetitelji koji su posve ispunili motovunski plac.

Prethodno je direktor festivala Igor Mirkovic najavio konacnu brojku filmova koji ce se izvrtiti na ovogodišnjem festivalu, a radi se o 94 filma, što znaci da ce se, kazao je Mirkovic, prikazati 93 sata i sedam minuta filmskih projekcija, odnosno da ce onome posjetitelju koji poželi pogledati sve filmove preostati tek pet i pol sati za spavanje, druženje, izložbe i koncerte. Bogatstvo sadržaja MFF, dakle, najbolje pokazuje fizicka nemogucnost da se pogleda sav program.

Nacelnik opcine Motovun Slobodan Vugrinec iskazao je zadovoljstvo što se nakon sedam godina okoncala obnova motovunskih zidina te iskazao vjeru da ce slovensko gostovanje na MFF-u unaprijediti odnose izmedu dvije susjedne prijateljske zemlje. Za ovu je priliku zato naucio nekoliko recenica na slovenskom jeziku na kojem se obratio sjevernim susjedima zaželjevši im ugodan boravak unutar sada sigurnih motovunskih zidina.

Prisutne je pozdravio i istarski župan Ivan Jakovcic koji je ponovo pristigao u Motovun u kratkim hlacicama te je porucio kriticarima njegova modnog looka da je "bolje imati kratke hlace nego kratku pamet". Pozdravima se pridružio jedan od utemeljitelja MFF-a Mike Downey, a osim pozdravnih govora prikazani su filmski žurnali koji su evocirali dogadanja na lanjskom festivalu.

Nakon ceremonije uslijedila je projekcija francuskog filma Xaviera Gianollija "U pocetku". No, okupljanje svih filmaša na zajednickom druženju zapocelo je još u 20 sati kada se na terasi hotela Kaštel uprilicio domjenak.


Podijeli: Facebook Twiter