Otvoren Monte Librić - počela nestvarna stvarnost

Librice Iris Mošnja i Rea Korani
Librice Iris Mošnja i Rea Korani

"To već pjeva svaki tić/dođi na Monte Librić/Tutto il mondo gia lo sa/Monte Librić eccolo qua". Himnom festivala dječje knjige danas je na terasi pulske Zajednice Talijana počeo veseo i šareni program otvorenja šestog izdanja Monte Librića - drugog samostalnog izvan matičnog Sa(n)jma knjige u čijem je sklopu krenuo.

Simpatične Rea Korani i Iris Mošnja, festivalske Librice, vrlo su duhovito predstavile ovogodišnje izdanje koje će kao glavnu temu imati "Nestvarnu stvarnost".

Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković poželjela je djeci puno lijepih trenutaka uz knjige i brojne programe i autore koji će tu predstaviti svoja djela za najmlađe. Iris i Rea navele su da će se u sedam dana odvijati više od stotinu programa, a u ponudi je oko pet tisuća naslova.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica kazao je da je "Istra danas poluotok kojim vlada knjiga, budući da je istoga dana ujutro na rasporedu otvorenje Monte Librića, a navečer Novigradskog proljeća. Librić je multikulturalan, već prepoznatljiv, a osim što ću svoj djeci zaželjeti dobru zabavu uz knjige, pozdravit ću i najstarije dijete među vama - šegrta Hlapića".

Nakon toga je na scenu upao zli čarobnjak Yasin koji je oteo i zatočio Baku Librić te hipnotizirao pulskog gradonačelnika, proglasivši festival zatvorenim. No, kako to u bajkama obično biva, i ovoga je puta dobro pobijedilo. Velika djeca, iliti članovi udruge Čarobnjakov šešir, oslobodili su Baku Librić koja je potom uz pomoć prisutne djece pretvorila Yasina u dobrog momka.

Monte Librić je proglasio otvorenim pulski gradonačelnik Boris Miletić, a uslijedilo je, prije početka prvog programa, druženje na terasi Circola. Simpatičnu ceremoniju otvorenja uz puno šarenila, veselja i djeci zanimljivih momenata kreirao je Mauricio Ferlin, a sudjelovali su Librice Rea i Iris, Teatar Naranča i udruga Čarobnjakov šešir.

Performans je imao i pulsko-labinski književnik Daniel Načinović, koji je predstavio svoje najnovije djelo, dvojezičnu slikovnicu "Bajka o potonulim zvonima/La fiaba delle campane sommerse", nedavno objavljenu u izdanju Gradske knjižnice Pazin.

Organizator Monte Librića je udruga Sa(n)jam knjige u Istri, suorganizator Castropola, a partneri su Teatar Naranča, Javna ustanova Pula Film Festival i kino Valli, pulsko i zadarsko sveučilište te humanistički odsjek za prevođenje tršćanskog sveučilišta, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Knjižnice grada Zagreba i Hrvatski centar za dječju knjigu, Dječji program Hrvatskoga radija, Gradska knjižnica Pazin te HDLU Istre. (V. BEGIĆ; snimio A. KANCELAR)

Predstavljen program "Ruksak (pun) kulture"
Program ministarstva kulture naziva "Ruksak (pun) kulture" na nultom je danu Monte Lirića predstavila Maja Zrnčić napomenuvši da je namijenjen djeci i mladima od tri do 18 godina. Pilot program krenuo je ove godine, a nakana je da se razvija do 2020. godine. Namijenjen je vrtićima i školama no samo kao nadopuna nastavnog kurikuluma.

Cilj je senzibilizirati djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. Zagreb i velika središta nisu fokus ovog programa već mala mjesta i škole koje nemaju izravni doticaj s institucijama koje se bave kulturom.

U središtu su programa izvedbena, likovna, filmska i glazbena umjetnost te književnost i kulturna baština. Projekt će se odvijati gostovanjima umjetnika iz svih navedenih polja, no precizirala je Zrnčić, samo u onim školama koje imaju kadar sposoban da te aktivnosti i nastavi. (B. V.)


Podijeli: Facebook Twiter