Otvoren Monte Libric

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecano otvorenje petog Monte Librica upriliceno je u utorak u velikoj dvorani pulske Zajednice Talijana kratkom i veselom ceremonijom pred brojnom publikom sastavljenom mahom od veselih mališana koji su jedva cekali da prelistaju izložene knjige.

Uz udrugu Carobnjakov šešir, Baku Libric i Profesora Baltazara te veseli performans nazocnima se obratila direktorica Librica Slavica Curkovic, koja je istaknula da nije bilo lako sagraditi to novo brdo knjiga, no da su zadovoljni preobrazbom Zajednice Talijana u caroban svijet knjiga i programa za djecu.



- Tu ce se šest dana održavati razigrani programi, kazala je Rea Korani, jedna od organizatorica, a dogradonacelnik Pule i predsjednik Zajednice Talijana Fabrizio Radin istaknuo je da ce Monte Libric predstaviti sedamdesetak programa, odnosno petnaestak programa dnevno, te da ce biti u prodaji oko 2.500 naslova.

- Veseli me što imamo i brojne naslove na talijanskom jeziku, rekao je Radin. Zadovoljstvo ovom manifestacijom te brojnošcu njezinih programa iskazao je i županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica.



Potom je odmah krenula s radom dijalektalna radionica puležanskog govora koju vode profesorice iz Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" Ingrid Ukmar Lakoseljac, Suzana Svitch i Alda Trbojevic.

Istovremeno je održan i prvi Piknik s autorom, a gost je bio Zdenko Bašic, koji je predstavio djelo "Sjeverozapadni vjetar" u izdanju Planetopije, a moderatorica je bila simpaticna kolibrica Ina Delic. Gošca drugog Piknika s autorom bila je pulsko-vodnjanska novinarka i spisateljica Carla Rotta, koja je predstavila u dvojezicnom razgovoru s Reom Korani svoju u ponedjeljak objavljenju knjigu "Baffolesto e Codacorta" u izdanju Edita.



U Gradskoj knjižnici i citaonici otvorena je izložba "Putovanje u svijet djecje knjige", a donosi knjige za djecu na talijanskom jeziku iz fundusa Gradske knjižnice i citaonice. Izložbu je postavila knjižnicarka Liana Dikovic.

Uslijedio je okrugli stol naslovljen "Koliko megabajta ima ova knjiga", a potom u Zajednici Talijana radionica izrade lutaka pod vodstvom Zdenka Bašica, kao i literarna radionica koju vodi Biljana Ivkovic, a nije izostala niti pricaonica Pusti pricu pod vodstvom Ine Delic i Željke Kondic Dabo.


Podijeli: Facebook Twiter