Otvoren Mjesec hrvatske knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proslavom stote obljetnice utemeljenja Pucke, danas Gradske knjižnice u Pazin, u cetvrtak je u pazinskom Spomen domu, u nazocnosti velikog broja uzvanika i prijatelja knjige iz cijele Hrvatske, svecano otvoren Mjesec hrvatske knjige. U ime pokrovitelja, Ministarstva kulture, manifestaciju - koja ce se do 15. studenog u svim hrvatskim knjižnicama obilježavati posebnim programima - otvorila je Nina Obuljen, državna tajnica u Ministarstvu kulture.

Buduci da je cast otvaranja Mjeseca hrvatske knjige pripala Pazinu, sjedištu Istarske županije, Obuljen je istaknula znacaj glagoljaštva, cije je žarište najvecim dijelom vezano za Istru. Ukazala je i na doprinos pokoljenja istarskih pisaca nacionalnoj kulturi, bez kojih bi ona bila nepotpuna. Njihovo djelo, knjiga, imalo je znacajnu ulogu u ocuvanju nacionalnog identiteta. Vladimir Torbica, procelnik županijskog Odjela za kulturu, naglasio je da je prica o knjizi, ujedno i prica o pismu, zapravo prica o identitetu, stoga je znacaj koji je pazinska knjižnica u vrijeme svog utemeljenja odigrala bio važan u ocuvanju identiteta hrvatskog puka u središnjoj Istri.

Bogat program, kojim se ove godine obilježava i Medunarodna godina astronomije, predstavila je Davorka Bastic, predsjednica programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige. Mnogi programi diljem Hrvatske bit ce posveceni raznim temama iz astronomije, no nece biti zanemarene ni druge obljetnice, poput Vojnovica, ?alskog, ali i Mendelssohna, dodala je Bastic.

Predstavljajuci knjižnicu i prigodnu izložbu o njenoj stotoj obljetnici, ravnateljica Iva Ciceran rekla je da su poceci knjižnicarstva u Istri vezani za osnivanje citalackih društava i hrvatskih citaonica koncem 19. i pocetkom 20. stoljeca. U nastojanjima prosvjecivanja puka 7. veljace 1909. otvorena je Pucka knjižnica Pazin, koja je u to vrijeme imala važnu ulogu u širenju informacija na Pazinštini. Vec nakon desetak godina, poput mnogih hrvatskih društava u Pazinu, zatvorile su je talijanske okupacijske vlasti. Njena je aktivnost ponovo oživjela odmah po svršetku Drugog svjetskog rata, 1945. godine, u sklopu Doma kulture u Pazinu. Kasnije je djelovala u sklopu Narodnog sveucilišta, a od 2008. je samostalna ustanova u Spomen domu.

Svecanost su popratili Folklorno društvo Pazin, vokalne skupine Pazinskog kolegija - klasicne gimnazije, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile i pjesnik Daniel Nacinovic. Ministar kulture Božo Biškušic trebao je, prema najavama, u Pazinu otvoriti Mjesec hrvatske knjige, no nije došao, kako saznajemo, zbog sjednice Vlade.


Podijeli: Facebook Twiter