Otvoren međunarodni festival dokumentaraca ZagrebDox

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, otvoren večeras u zagrebačkom Cineplexxu, u svom devetom izdanju donosi pregled recentne dokumentarne produkcije, od filmova koji u Zagreb dolaze nakon nagrada na Sundanceu, Berlinu, Hot Docsu i Amsterdamu do manje razvikanih, ali vrijednih naslova.

Festival je otvorila premijera hrvatskog dokumentarca "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića, koji kroz priču o ljubavnom posredniku iz Imotskog koji pomaže mladoj Bugarki s djetetom da pronađe muža u Hrvatskoj otkriva pravu prirodu konzervativnih hrvatskih muškaraca. 

Film, koji je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski opisao kao djelo koje najbolje pokazuje sadašnjost i budućnost hrvatskog dokumentarnog filma, proizašao je iz "pitching" programa ZagrebDoxa, a prepoznat je i sufinanciran u nizu europskih zemalja.

U raznim programima ZagrebDoxa prikazat će se oko 180 filmova, od čega se njih 40-ak natječe u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. Filmovi službenog programa u proteklih su godinu dana ukupno dobili više od 180 nagrada.

Sudbina metalaca u Željezari Sisak, lobisti u Bruxellesu, rejting agencije, današnji pogled Slovenaca na Jugoslaviju, kako nova generacija u Srbiji vidi svijet oko sebe, je li u Bosni moguć brak dvoje ljudi potpuno različitih političkih opcija, život u podijeljenom Kosovu, neke su od tema filmova u programu za koje Puhovski smatra da će izazvati pažnju publike, ali i potaknuti dijalog. To je ono što kao festival i filmaši najviše možemo napraviti kako bi generacijama koje dolaze ostavili bolji svijet, dodao je.

Otvorenje ZagrebDoxa okupilo je niz osoba iz javnog i političkog života Hrvatske i Zagreba, među ostalima, bili su tu predsjednik Republike Ivo Josipović i ministar zdravlja Rajko Ostojić, a festival je otvorio zagrebački gradonačenik Milan Bandić.

Do 3. ožujka u Cineplexxu će se prikazati, među ostalim, "Čin smaknuća" Joshue Oppenheimera, "Zimski nomadi" Manuela von Stuerlera, "U potrazi za ledom" Jamesa Baloga, "Stroj pred kojim sve nestaje" Tinatin Gurchiani, u novom programu - Biografski Dox -  priče o Steveu Jobsu, Ethel Kennedy, u Kontroverznom "Park Avenue: Novac, moć i američki san" Alexa Gibneyja, a Majstori Doxa donose film "Kuća u kojoj živim" Eugenea Jareckog. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter