Otvoren je 14. Hand made fest

 Radno otvaranje - sprejevima ispisan naziv sajma (N. LAZAREVIĆ)
Radno otvaranje - sprejevima ispisan naziv sajma (N. LAZAREVIĆ)

Nastupom plesne skupine "Sense & Dance", grupe Nola i Tee Tidić te modnom revijom nakita autorice Maje Čerljenko koja je 14 plakata "Hand made festa" pretvorila u originalna umjetnička djela otvoren je danas 14. Hand made fest - festival ručnih izrada, maštovitosti i dizajna koji se do nedjelje održava u Domu hrvatskih branitelja.

Kako je svake godine službeno otvorenje sajma radno, tako su i ovoga puta pokrovitelji sajma - predstavnice Grada Pule, Istarske županije, Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula i turističke zajednice Grada Pule morale "zasukati rukave" te su sajam otvorile iscrtavši sprejevima na bijelim majicama slova koja su činile ime sajma. Da otvorenje bude slađe pobrinuo se "majstor od čokolade" Vili Radonić posluživši okupljenima epruvete s preko 200 okusa čokolade. Dodajmo da se nakit koji je prikazan na reviji narednih dana može i kupiti, a sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe - udruzi "Naš san njihov osmijeh".

Kako je na otvorenju navela "alfa i omega" sajma, njegova idejna začetnica, organizatorica i predsjednica udruge Razvoj, Lela Blekić, sajam je i ove godine napunio svih pet sala Doma branitelja, u koje se smjestilo preko 200 izlagača, a Dom branitelja zapravo je bilo premali za sve one koji su htjeli doći promovirati svoje proizvode ručne izrade.

- Ovo je jedna prekrasna priča u kojoj se na ovaj sajam, po kojem je prepoznata cijela Pula, po prvi puta javnosti dođu prezentirati proizvodi koji do tada žive samo u nečijim radnim sobama, garažama. Ovdje izađu u javnost, zažive, pronađu svoju publiku, a njihovi autori od hobista krenu prema poduzetničkim vodama, navela je Blekić.

Inače, na sajmu se kao i svake godine mogu vidjeti različiti proizvodi hand made izrade - od onih jestivih pa sve do dekorativnih ukrasa. Zanimljivo je da ove godine na sajmu izlaže i dosta muških izlagača koji u svojoj izradi koriste nešto grublje materijale poput željeza, čelika, drva… Posjetitelji će tijekom tri dana sajma moći sudjelovati u brojnim radionicama, promocijama izrade ali i poslušati zanimljiva predavanja, a koja su za sve zainteresirane besplatna.

Na sajam je prvi put stigla i Stanislava Simon koja se bavi pathworkom i guiltingom. Kako nam je ispričala, ona iskorištava krpice do krajnjih granica stvarajući prekrasne prekrivače, stolnjake, jastučiće, vjenčiće…

- Iako mi kćer živi u Puli i volim ovaj sajam, ovo je prvi puta da sam odlučila na njemu sudjelovati. Nadam se promociji svojih proizvoda i sigurna sam da ću i iduće godine doći jer je atmosfera prekrasna, navela nam je Simon dodajući kako kod kuće ima preko pet tisuća različitih materijala od kojih radi krpice za izradu svojih predmeta, a kako je ovaj hobi izuzetno opušta.

Puljanka Biserka Vranić ne šije, već ručno tka ukrasne tkanine, originalne šalove. Kako nam je ispričala prvi je put na sajam došla lani, a zbog pozitivnih iskustava vratila mu se i ove godine.

- Jako dugo se ovim bavim iz hobija, spajam ugodno s korisnim, ovo je stvaralački čin, jedna vrsta meditacije koja opušta i puni pozitivnom energijom, navela nam je Vranić. (B. PETROVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter