Otvoren Jadrankin put pokraj Kožljaka

Početak staze službeno otvorene u subotu (J. ORLIĆ)
Početak staze službeno otvorene u subotu (J. ORLIĆ)

Članovi pulskog planinarskog društva Elektroistra uredili su još jednu planinarsku stazu i posvetili je prerano preminuloj najaktivnijoj članici Jadranki Vale Raguž, kao što su i obećali na nedavnom posljednjem ispraćaju. Tako je Jadrankina staza postala još jedan prilaz Istarskom planinarskom putu. Ujedno je najkraća poveznica od Kožljaka ponad Čepićkog polja prema starom Kožljaku i Prodolu odakle se dalje kreće na vrhove Sisol i Šikovac s jedne i Kremenjak, Brgud, Perun i Vojak s druge, sjeverne strane puta.

Svečanosti otvaranja staze protekle subote prisustvovalo je 60-ak članova društva kao i Jadrankina obitelj - suprug i dvije kćeri s muževima. Pridružila su se i djeca jezične igraonice iz Šušnjevice koja su ispred stare škole u Kožljaku uveselila prisutne pjesmama na svom istrorumunjskom jeziku, a dobrodošlicu je poželio i predstavnik općine Kršan.

- Kad budemo prolazili pored ploče s natpisom, svatko će za Jadranku imati neku lijepu misao i ona će i dalje biti s nama, rekao je na otvaranju Vladimir Rojnić, predsjednik Istarskog planinarskog saveza te poručio planinarima da čuvaju jedni druge i lijepu Istru.

Na subotnjem događanju prepunom emocija Dragan Drobnjak je, prisjećajući se drage prijateljice, u ime društva između ostalog rekao: "Jadranki možemo obećati da će ova staza koja se zove njenim imenom uvijek biti dobro održavana i markirana. Tako će ostati i kada po njoj budu hodali i neki novi klinci."

Istarski planinarski savez zadužio je PD Elektroistru za ovu dionicu pa su članovi društva u osam navrata dolazili u Kožljak, krčili put kroz šumu i markirali stazu. Novi put, dakle, vodi od sela Kožljak uzbrdo kroz šumu prema starom Kožljaku, prelazeći napuštenu prugu Lupoglav - Štalije. Nakon kraćeg uspona spaja se sa širim putem koji povezuje Katun i Kožljak. Na tom se mjestu skreće ulijevo. Staza dalje vodi do ruševne crkvice prolazeći kroz dvorište kuće u kojoj danas na žalost više nitko ne stanuje. Ponad crkvice poznati je vidik prema Čepićkom polju i cijeloj Istri. Riječ je lijepom krajoliku, kratkoj nezahtjevnoj dionici koja se prolazi za oko pola sata, ali skraćuje put prema drugim vrhovima. (Napisala i snimila Jasna ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter