Otvoren istraživacki centar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi istarski centar specijaliziran za istraživanje metala Metris poceo je s radom u ponedjeljak u prostoru bivšeg odjela kirurgije u sklopu stare pulske bolnice. Nastao je u okviru projekta "MET.R.IS", ciji je glavni nositelj Istarska razvojna agencija (IDA).

Svrha Metrisa je stvaranje istraživackog centra za metalnu industriju da bi se u skorije vrijeme potakle inovacije i pomoglo malom i srednjem poduzetništvu da postanu što konkurentniji na tržištu, rekao je direktor IDA-e Darko Lorencin. Ideja o otvaranju centra nastala je nakon kompletne analize istarskog gospodarstva, koja je pokazala da je preradivacka industrija najvažniji gospodarski sektor s više od 33 posto ukupnog dohotka, od cega metalna industrija cini više od 50 posto.

Lorencin kaže da nije slucajno što se centar smjestio na podrucju stare bolnice gdje se, tvrdi, u buducnosti planira otvoriti studentski kampus, i dodao da vec sada postoji inicijativa za otvaranjem tehnološkog fakulteta koji bi mogao koristiti usluge centra.

Medu prvim potencijalnim korisnicima usluga Metrisa su brodogradilište Uljanik i Cimos, s kojima je u ponedjeljak potpisan sporazum o poslovno-tehnickoj suradnji na podrucju istraživanja i razvoja. Clan Uprave Uljanika Silvan Kranjc i predsjednik Uprave Cimosa France Krašovec su poželjeli osnivacima da što prije dobiju i medunarodni certifikat da bi Metris bio prepoznatljiv na europskom tržištu.

Metris je službeno u pogon pustio istarski župan Ivan Jakovcic rekavši da ce podrucje stare bolnice u buducnosti sigurno zaživjeti kao poslovni centar izvrsnosti i znanja.


Podijeli: Facebook Twiter