Otvoren Hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Veneciji je danas svečano otvoren Hrvatski paviljon u sklopu ovogodišnje 55. međunarodne izložbe likovnih umjetnosti - Venecijanskog bijenala, na kojemu Hrvatsku ove godine predstavlja rad multimedijalne umjetnice Kate Mijatović "Između neba i zemlje".

Hrvatski paviljon nalazi se u Sali Tiziano na rivi Zattere a njegovu je otvorenju večeras nazočio velik broj umjetnika, arhitekata, dizajnera, povjesničara umjetnosti te znatiželjnika i ljubitelja umjetnosti iz Hrvatske i raznih zemalja svijeta okupljenih u Veneciji u povodu najveće svjetske izložbe suvremene umjetnosti koja se održava svake druge godine u tome gradu.

Paviljon je otvorio zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, koji je kazao kako je riječ o izuzetno uspješno postavljenom projektu za što treba čestitati i umjetnici Mijatović i kustosu i izborniku Branku Franceschiju, koji je prvi prepoznao kako je riječ o umjetničkom izričaju koji će ponajbolje odgovoriti na ovogodišnju temu Bijenala "Enciklopedijska palača".

Ambijentalna instalacija "Između neba i zemlje" objedinjuje globalni bazen snova predstavljen na web portalu Arhiv Snova s pregledom performansa i videa nastalih tijekom dvadeset godina snovima i nesvjesnim nadahnutog umjetničkog rada Kate Mijatović. U njemu autorica istražuje nesvjesno u današnjoj civilizaciji objektivnog, svjesnog i empirijskog, nastojeći razotkriti njegovu važnost u ljudskoj svakodnevnici i ulogu u konstruiranju naše slike stvarnosti.

Hrvatski se paviljon prostire na oko 120 četvornih metara Sale Tiziano, u sredini koje je postavljen lebdeći kavez kao motiv kojim autorica propituje prostor između svjesnog i nesvjesnog. U njega posjetitelji mogu ući, upisivati svoje snove i na konzoli pretraživati Arhiv snova. Dojmu lebdenja pridonosi svjetlosna igra koju u zamračenoj prostoriji stvara pet "light boxova" i sedam monitora postavljenih na zidovima, koji nasumičnim odabirom prikazuju dijelove snimaka Mijatovićkinih ranijih radova.

Kao produžetak unutarnjeg dijela paviljona, u atriju palače postavljena je bijela gondola u kojoj je autorica danas izvela performans "Nesvjesno: Canal Grande", u sklopu kojega je od 11 do 13 sati usnula plovila venecijanskim kanalima na relaciji Dorsoduro - Canal Grande - San Marco - Castello.

Snimka performansa projicira se na jednom od dva velika ekrana postavljena na ulazu u paviljon, dok se na drugome prikazuje snimka njezina performansa u Zagrebu 2010., gdje spava "između neba i zemlje" u skulpturi "Oblik prostora" Ivana Kožarića.

Mijatović je na otvorenju zahvalila u prvome redu svojim talijanskim kolegicama i kolegama koji su pomogli u realizaciji njezina današnjeg performansa, te istaknula kako je izrazito zadovoljna kako je prostor paviljona osmišljen i opremljen. "Ovo je doživljaj koji je za mene kao umjetnicu poseban", kazala je umjetnica, koja je u Veneciji već održala niz susreta i razgovora s brojnim kustosima i galeristima iz raznih dijelova svijeta koje je zainteresirao njezin rad.

Bijenale službeno počinje 1. lipnja a traje sve do 24. studenoga, do kada će svoje umjetničke odgovore na temu "Enciklopedijska palača" umjetničkog direktora Massimiliana Gionija predstaviti 88 zemalja svijeta, među kojima po prvi put Vatikan, Kosovo, Bahami, Bahrein, Kuvajt, Maldivi, Obala Bjelokosti, Paragvaj i Tuvalu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter