Otvoren Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva

(N. ORLOVIĆ RADIĆ)
(N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Okupljanjem, a potom i muziciranjem šest puhačkih orkestara iz Slovenije i Hrvatske, u četvrtak je na terasi bazena Turističkog naselja Amarin, svečano otvoren drugi po redu FAKS /Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva, kojeg organizira Maistra. Riječ je naime, o projektu kojim ova renomirana hotelijersko- ugostiteljska kuća potiče razvoj kulturnog turizma kao jednog od ključnih motiva dolaska u destinaciju, te odličnim programom u predsezoni najavljuju i druga mnogobrojna zbivanja u vlastitoj režiji a koja tek slijede u glavnoj turističkoj sezoni.

Svečanosti otvorenja, uz voditeljicu projekta i djelatnicu "maistre" Ines Drndić Kovačić te predstavnike Amarina, prisustvovao je i dogradonačelnik Rovinja, William Uljanić, koji je u svoje osobno i ime Grada pozdravio preko dvjestotinjak gostiju/puhača. Uslijedilo je i glazbeno predstavljanje puhača koje će Rovinjci imati prilike čuti već danas (subota), i to na više gradskih punktova- glavnom gradskom trgu, Trgu na Lokvi, ispred franjevačkog samostana, na Trgu brodogradilišta, podno crkve Sv. Eufemije te kod spomenika Palih boraca. Nakon što "odrade" svoje, svi puhači, njih 250 iza 13 sati okupit će se na Trgu maršala Tita i izvesti nekolicinu zajedničkih odsviranih skladbi.

FAKS će, također, i za posljednji vikend u mjesecu, od 28. do 31.svibnja, ugostiti amaterske umjetnike, kada će u Rovinj doći preko 450 pjevača, odnosno trinaest internacionalnih i sedam domaćih zborova sudionika Međunarodnog festivala zborova - FAKS Sings. Festival će tako po drugi puta okupiti sve tipove zborova i vokalnih skupina na revijalnim koncertima koji će se pored Rovinja održavati i u Vrsaru i u Pazinu. -Svi koncerti imat će revijalni karakter bez natjecanja, a zadatak zborova bit će pripremiti slobodni program u trajanju od petnaest minuta koji uključuje tri do pet pjesama svjetovnog karaktera i deset minuta programa s dvije do tri pjesme sakralnog karaktera.

Zborovi će ujedno moći dobiti povratnu informaciju o svom nastupu od strane priznatog profesionalnog glazbenika iz područja zborskog dirigiranja, maestra Nevena Radakovića, stručnog suradnika Festivala, rekla nam je Ines Drndić Kovačić, od koje doznajemo i da će se u subotu, u okviru FAKS Sings, s početkom u 11 sati u Vrsaru održati okrugli stol na temu međunarodne suradnje u kulturnom amaterizmu na kojem će, uz predstavnike zborova sudjelovati i eminentni stručnjaci iz područja kulturnog i turističkog razvoja regije. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter