Otvoren ETNOFilm u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekcijom filmova "U vatri genija" Tihane Kopsa (Hrvatska), "Pohod buša" Luke Šešo i Domagoja Jovica (Hrvatska) te "Olga i vrijeme" Manuela Cecconella (Italija) u cetvrtak je u Rovinju pocelo drugo izdanje festivala etnografskog filma (ETNOFilm).

Sva su tri filma u konkurenciji za nagrade selektirali Tanja Bukovcan, Aleksej Gotthardi Pavlovsky te Sanja Puljar D'allessio, kao i preostalih 15 koji ce biti prikazani do subote, kada ce biti proglašen i pobjednik festivala.

"U vatri genija" govori o skladatelju Josephu Haydnu prikazuje prostore u kojima je boravio, njegove portrete i osobne predmete, ali i izvedbu narodne glazbe gradišcanskih Hrvata i Madara koja ga je nadahnjivala.

"Pohod buša" dokumentarna je prica o pokladnim ophodima specificnih maski buša u madarskom mjestu Mohacu. Prema legendi, buše su u Mohac došle nakon što je jedan Hrvat, Šokac, pozvao izbjegle stanovnike Mohaca da se maskiraju u strašne maske buša i na taj nacin napadnu i prestraše Turke.



U filmu "Olga i vrijeme" prikazuju se ljubav prema planinama, duboka povezanost s prirodom i jak ponos vezan uz rad. Olga je usamljena ikona svih pastira Biallesea, mjesta u pokrajini Pijemont u Italiji, a film predstavlja publici njen svakidašnji ritual posvecen Zemlji.

Nakon prikazivanja filma uslijedila su predavanja o etnografskom filmu u Etnografskom muzeju Istre. Dokumentarni filmovi o znanjima, vještinama biti uskoro dio novog stalnog postava Etnografskog muzeja. U sklopu predavanja o etnografskom filmu su Ana Montan i Robert Doricic predstavili projekt ocuvanja vlaškog ili žejanskog jezika, odnosno istrorumunjskog, koji danas govori tek oko petstotinjak ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter